Inom äldreomsorgen söker kommunen 130 vikarier. Även inom området funktionshinder söks 80 vikarier samt totalt 30 nattarbetare.

Antalet vikariat som annonseras ut är ganska konstant från tidigare år. Svårast har varit att hitta undersköterskor, då konkurrensen kring de tjänsterna är hård.

– Nu börjar man se kompetensbristen, det är svårt att få tillgång till utbildade undersköterskor då även vårdcentralerna och sjukhusen behöver dem. Så det blir lite huggsexa om personalen, säger Skaras omsorgschef Pernilla Magnusson.

Strategin för att lyckas rekrytera dessa är olika mellan kommunerna, för Skaras del har man valt att börja tidigt.

Pernilla Magnusson är omsorgschef i Skara kommun.
Foto: Jenny Åberg

– Rekryteringsprocessen startar redan under hösten.

Förra sommaren lyckades Skara kommun och förhoppningen är att klara sommarrekryteringen även detta år. Annonserna ligger redan ute.

– Hur det går vet vi först framåt april eller maj. Sen kan det komma sena avhopp, så vi rekryterar egentligen kontinuerligt hela tiden.

Varför tycker du att man ska jobba inom omsorgen?

– De är verkligen ett framtidsarbete med tanke på den brist det kommer vara. Att utbilda sig ger garanterat ett jobb i framtiden. Det är ett varierande jobb där man får möta människor och jag tror att få har tråkigt. Sen är det inte alltid ett lätt arbete, men man gör verkligen nytta och är behövd.

Annons

Vad de olika tjänsterna inom omsorgen såsom vikariaten på exempelvis särskilda boenden, inom hemvården, gruppboenden och personlig assistans innebär kan den som är nyfiken få veta mer om redan den 30 januari.

– Då bjuder vi in nyfikna till stadshuset. Man får känna på oss som arbetsgivare och de arbeten vi erbjuder. Har man inget sommarjobb, är sugen på att byta jobb eller behöver extrajobb så är man välkommen, hälsar Pernilla Magnusson.