Söderling ersätter Johan Hedsberg som efter att ha fört upp Sverige från 40:e till 15:e plats på rankningen tackade för sig.

Fakta: Robin Söderling

Född: 14 augusti 1984 i Tibro.

Bor: Stockholm.

Blev proffs: 2001.

Bästa singelrankning: Fyra.

Ti..

Fakta: Robin Söderling

Född: 14 augusti 1984 i Tibro.

Bor: Stockholm.

Blev proffs: 2001.

Bästa singelrankning: Fyra.

Titlar: Båstad, Marseille, Rotterdam, Brisbane 2011. Paris, Rotterdam 2010. Båstad 2009. Lyon 2008. Milano 2005. Lyon 2004.

Inspelade pengar: Cirka 10,5 miljoner dollar, motsvarande ungefär 98 miljoner kronor i dagens valuta.

"Att få leda de bästa spelarna i landet är en ära, så det var ett ganska så enkelt beslut. Jag har inte haft en tanke på detta, men när frågan kom så kände jag direkt att jag vill göra det här. Jag vill att det ska gå bra för svensk tennis", säger Robin Söderling i ett pressmeddelande.

Den förre världsstjärnan vann 14 av de 18 Davis Cup-matcher som han spelade mellan 2004 och 2011. Nu ska han försöka se till att de svenska tennisherrarna tar sig upp i högstadivisionen och får vara med i slutspelet i Madrid i november nästa år.

"Jag har spelat många stora matcher under karriären och har en erfarenhet som jag kan dra nytta av i det här uppdraget. Resultatmässigt har vårt Davis Cup-lag gjort fantastiska resultat under Johan Hedsbergs ledning. Jag tar över när vi spelar om en plats i Madrid. Det känns fantastiskt även om Chile är ett tufft motstånd", säger Söderling.

DC-kaptensuppdraget är hans första tennisledaruppdrag sedan han slutade som Elias Ymers personliga tränare i fjol.

Söderling startar kaptensjobbet med kvalmatchen mot Chile den 6-7 mars i Kungliga Tennishallen i Stockholm.