SMHI har gått ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka i Skaraborg och stora delar av övriga Västra Götaland och Halland. Varningen gäller för natten mot onsdag och tidigt på onsdag morgon.

Risken för den plötsliga ishalkan i Skaraborg är stor då det är kallt i vägbanan och samtidigt väntas komma nederbörd under natten till onsdag.

— Det ser ut att bli främst regn men även viss blötsnö. När det faller blöt nederbörd på en kall vägbana fryser det till väldigt snabbt, säger Alexandra Ohlsson.

I samband med nederbörden kan det bli halt såväl på bilvägar som gång- och cykelbanor.

Annons

— Det gäller för alla trafikanter att ta det försiktigt – bilister, cyklister och fotgängare, säger Alexandra Ohlsson.

Som bilist kan regn på framrutan, även om det är lite, vara en varningssignal för halka. Men man bör också ha i åtanke att man kan hamna mellan nederbördsområden, råder Alexandra Ohlsson.

— Man kan komma till ett område där det nyss fallit regn men då är det inte säkert att man märker det. Ser man att det blänker lite på vägbanan kan man ana sig till att något fryst till. Men det gäller allmänt att ta det lugnt och försiktigt, säger hon.

Framåt onsdagen förmiddag kommer det bli mildare väder och risken för halka väntas då minska.

Ytterligare en klass 1-varning är utfärdad för området under onsdag eftermiddag. SMHI varnar då för kuling på Vänern. Det väntas blåsa syd till sydväst 15 meter/sekund. Det kan vara farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg att vara på sjön när det är kuling.

— Ska man att ge sig ut på sjön med en mindre båt bör man planera att vara i hamn innan eftermiddagen, säger Alexandra Ohlsson.