Veckan började med blixthalka på flera platser i landet. Halkan orsakade flera trafikolyckor i Mellansverige under morgonen, enligt polisens rapporter. Samtidigt visade termometern -23,9 grader i Karesuando i nordligaste Lappland. Det är den lägsta oktobertemperaturen i Sverige sedan 2006, skriver SMHI.

Kallt i hela landet

Fakta: Råd till vintertrafikanter

Ta det lugnt och visa hänsyn till andra i trafiken. Räkna med lite extra tid för resan.

Sänk h..

Fakta: Råd till vintertrafikanter

Ta det lugnt och visa hänsyn till andra i trafiken. Räkna med lite extra tid för resan.

Sänk hastigheten och håll avstånd.

Se över vinterutrustningen, inklusive vinterdäcken.

Var extra försiktig i omkörningsfilen, där vägsaltet inte har samma effekt eftersom färre tunga fordon kör där.

Se upp för frosthalka i exempelvis sänkor och på broar.

Håll koll på väderprognoserna och trafikinformationen.

Fundera på andra färdsätt än att ta den egna bilen.

Källa: Trafikverket.

Från den 1 oktober till den 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck, utom på vissa gator eller vägsträckor där förbud råder året runt. Men du får använda dubbdäck även en annan tid om det är eller finns risk för vinterväglag.

Den 1 december till den 31 mars måste fordonet ha vinterdäck eller likvärdig utrustning – om det är vinterväglag. Däcken kan vara dubbade eller dubbfria, men ska vara särskilt framtagna för att användas på vintern.

Vinterväglag är det om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Källa: Transportstyrelsen.

Räkna med minusgrader i så gott som hela Sverige de närmsta nätterna. Kyliga nord- och nordvästvindar drar ner över landet och temperaturen sjunker på sina håll mycket under snittet för årstiden. Natten mot tisdag kan minusgraderna krypa ända ner till sydligaste Götaland.

– Det blir främst kallare i landets östra delar och längst norrut, säger Sofia Söderberg, meteorlog på SMHI.

Annons

Så här års, i skarven mellan höst och vinter, finns risk för extra lynnigt väglag. Från och med den 1 oktober är det tillåtet att köra med dubbdäck, men inte förrän den 1 december är det lagligt tvång med vinterdäck ifall det skulle råda vinterväglag. Något att tänka på den kommande månaden.

– När det är plusgrader på dagen och minusgrader på natten är det naturligtvis risk för halka, men det krävs att det finns fukt som kan frysa, säger Sofia Söderberg.

Risk för halka lokalt

Några särskilda varningar för extra halt väglag har SMHI inte utfärdat för den närmsta tiden.

– Vi utfärdar bara varningar när det är ett område på minst 1 000 kvadratmeter som berörs, säger Sofia Söderberg.

Det utesluter inte att det lokalt kan vara besvärligt på vägarna. Förutom att det är risk för halka i nästan hela norra Sverige och delar av Dalarna är det enligt Trafikverkets trafikinformation även halt runt Västerås, Enköping och Uppsala samt i Östergötland.

– Vi följer väderutvecklingen och halkbekämpar, men bilisterna bör vara uppmärksamma på väglag, dämpa farten och hålla ordentligt avstånd, säger Eva Rehnström, presskommunikatör på Trafikverket.

Susanna Persson Öste/TT