Du behöver följande till 4 portioner:

1 stor palsternacka

2 stora morötter

2 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

1 bit röd chili

200 gram färsk champinjon

1 kruka persilja

0,5 tsk rökt paprikapulver

2 dl kokt gråärt (eller gula ärtor, linser eller eller böna)

125 gram svartkål

25 gram god lagrad ost

20 hasselnötter (eller pumpakärnor)

Rapsolja

Kallpressad rapsolja eller olivolja

Balsamvinäger

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Skala lök och vitlök. Skär vitlöken i tunna skivor och schalottenlöken i strimlor. Strimla en bit chili, svårt med mängd när det gäller chili, så ta lite i taget.

Hetta upp en stekpanna på medelvärme med lite olja i. Svetta löken och chilin utan att den får färg. Slå på krossade tomater, lika mycket vatten, 1,5 msk balsamvinäger. Krydda med salt, svartpeppar och paprikapulvret. Låt småputtra i 20 till 30 minuter.

Koka din gråärt i saltat vatten tills den är nästan helt mjuk. Det går bra att byta ut mot exempelvis gula ärtor, gröna linser eller någon böna. Häll av vattnet och låt den svalna. Mosa den sedan lätt med en gaffel. Lägg sedan i dem i såsen.

Skala morot och palsternacka, riv på grova sidan av rivjärnet.

Hacka champinjonerna som om de vore en gul lök, stek dem ganska hårt i olja. Salta och låt sedan rinna av på ett papper.

Annons

Repa svartkålen från stjälken, hacka den sedan grovt och skölj noga. Stek även den snabbt i lite olja, salta och låt rinna av på ett papper.

Rosta dina hasselnötter i en torr panna, hacka dem grovt.

Lägg i morötter och palsternacka och låt dem koka med i cirka 10 minuter.

Svampen och kålen åker i precis när det är dags att äta.

Smaka av såsen med salt och svartpeppar.

Strö över grovt hackad persilja och nötter. Avsluta med flagad ost och ringla över lite kallpressad rapsolja.

Ett bra tips till alla sorters pastasåser är att spara lite av pastavattnet, slå några matskedar i såsen. I vattnet finns stärkelse och god salt smak från din hemgjorda pasta.

Mat