Det finns en uppsjö av bubbel. Bara på Systembolaget på Nolhagavägen i Skövde består utbudet av ett hundratal olika mousserande viner, varav cirka 40 champagnesorter. Så hur ska du kunna välja?

Fakta: Skillnad 
på skumpa och skumpa

Champagne tillverkas enbart i det franska distriktet med samma namn och tillverkningen är str..

Fakta: Skillnad 
på skumpa och skumpa

Champagne tillverkas enbart i det franska distriktet med samma namn och tillverkningen är strikt reglerad. Cremant görs på samma sätt men på en annan ort i Frankrike. Cava är den spanska motsvarigheten och Prosecco den italienska. Metod classique eller traditionell är också gjort på liknande sätt. Vilka druvor som används kan skilja sig åt, men generellt är dessa viner torrare. Kvaliteten avslöjas av bubblornas storlek, ju mindre bubblor desto finare.

Camilla Åhlin och Emelie Svedlund jobbar på Systembolaget i Skövde och menar att det handlar om att utgå från hur vinet smakar och anpassa det till tillfället.

– Ska du ha drycken som en välkomstskål, välj inte den torraste sorten, utan ta ett vin med större fruktighet, föreslår Camilla Åhlin.

Annons

– Ska du däremot ha en skaldjursplatå är det gott med ett torrare vin, tillägger Emelie Svedlund.

Exempel på det är champagne och cremant, medan prosecco och vissa typer av cavor lämpar sig bättre som välkomstdryck.

– Till fågel och annat ljust kött passar en fylligare champagne eller ett sydafrikanskt mousserande vin med rostade toner, konstaterar Camilla Åhlin, som tycker att vi borde våga prova flera olika sorter av mousserande vin.

– Vilket tillfälle är bättre än nyår? Det finns så många smaktyper att du kan täcka in hela kvällen.

Det gäller även till snacksen. En torr champagne matchar chipsen perfekt, tipsar Camilla Åhlin.

Och alkoholfria alternativ finns också i flera olika varianter.

– Förut var det många söta, men nu finns både torra, halvsöta och roséviner i alkoholfritt. Det är trendigt nu, precis som att välja ekologiskt, konstaterar Emelie Svedlund.

Fotnot: Denna artikel publicerades första gången 2015-12-26