Under normala förhållanden slaktas 1 000 nötdjur och 5 000 grisar varje vecka på Skövde slakteri. Djuren kommer i första hand från Skaraborg och övriga Västra Götaland samt Östergötland, men också från Uppland och Småland. Det mesta köttet säljs till detaljhandeln, uppger företagets VD Tommy Ögren.

Relaterat: LRF-ordförande mest oroad över hur medlemmarna mår

Sedan två till tre år tillbaka slaktas fler djur än vad prognoserna visat. Skälen är flera och har fått till följd att man har en kö till slakteriet på mellan två och tre månader, berättar han.

Har ni sett några effekter av torkan?

– De finns där, helt klart. Men vi har inte märkt så mycket ännu, men de kanske kommer.

Blir det så illa som vissa befarar?

– Det kan jag inte säga något om. Men vi kommer behålla inhyrd sommarpersonal när den ordinarie kommer tillbaka efter semestern för att kunna slakta mer än vanligt om det skulle behövas.

– Inget djur ska behöva lida, tillägger Ögren.

Kommer ni i så fall kunna sälja köttet?

– Vi får hoppas att landsting, kommuner och restaurangkedjor sätter fart, lyssnar av hemmamarknaden först och sedan försöker göra upp om priser med slakterierna. Det skulle kunna betyda en hel del.