300 elitcyklister stod inför en riktigt tuff utmaning. I ett 18 mil långt linjelopp, som sträckte sig över Mösseberg, Billingen och Kinnekulle, tävlade cyklisterna om att bli den första någonsin att vinna Tre Berg.

Resultat Tre Berg 2015

1) Alexander Wetterhall, Team Tre Berg-Bianchi, tid: 4.25.31

2) Rasmus Mygind, Riwal Platform Cykl..

Resultat Tre Berg 2015

1) Alexander Wetterhall, Team Tre Berg-Bianchi, tid: 4.25.31

2) Rasmus Mygind, Riwal Platform Cykling Team, tid: 4.25.31

3) Barry Miller, Team Bliz-Merida, tid: 4.25.31

4) Marcus Karlsson, Team Tre Berg-Bianchi, tid: 4.26.45

5) Michael Olsson, Team Argon 15, tid: 4.27.08

6) Hampus Anderberg, Team Bliz-Merida, tid: 4.27.08

7) Jakob Frandsen, Team Jutlander Bank, tid: 4.27.10

Men bara en kan bli historisk och vem var inte mer passande än förhandsfavoriten Alexander Wetterhall från team Tre Berg-Bianchi. Till ljudet av applåder och hejarop sprintade han in över mållinjen i centrala Skara.

— Det känns helt underbart. Denna tävling är något som jag har tänkt på under stora delar av året och lagt upp träningen efter. Jag har hela tiden satsat på att nå en bra placering så det känns riktigt roligt att få vinna, säger han.

Taktisk seger

Själva tävlingen inleddes med en masstart där samtliga cyklister rullade iväg. Men det var vid Kinnekulle som en klunga slet sig loss och började kämpa för medalj.

Annons

När det sedan var en mil kvar av loppet bestod klungan av Alexander Wetterhall, Barry Miller, Team Bliz-Merida och Rasmus Mygind, Riwal Platform CT. Alexander tog ett tydligt grepp om gruppen och höll ett högt tempo.

Men ju närmare mållinjen de kom, desto mer jämbördigt började trion att cykla. När de väl kom in i staden blev det en dramatisk avslutning och pallplatserna avgjordes med en sprint.

— Det handlar om att skaffa sig ett bra överläge och vid Kinnekulle försökte jag skapa en fyrmanna grupp. Det är lättare att hålla koll på varandra om man är lite färre. Sen avslutningen blev som den blev, jag är inte känd för att vara någon spurtare men det gick min väg ändå.

Ni körde över tre berg, vilket var jobbigast?

— Kinnekulle var utan tvekan tuffast. Berget är både svårast och kommer sent i loppet, den stigningen tar ut sin rätt.

Hur firar man en så här storslagen vinst?

— Det blir garanterat champagne, ikväll ska vi fira på riktigt.

Skinande brons

Även bronsmedaljen hamnade i Skara. Detta genom den amerikanska cyklisten Barry Miller som höll sig kvar i toppen under hela loppet.

— Det är som ett hemmarace för mig och det känns speciellt att få en pallplats. Jag kände mig stark under loppets gång och attackerade ganska ofta. Vid Kinnekulle kände jag att jag hade mycket att ge och hängde med när vi drog ifrån.

Trots en stark insats tappade Barry sin position i sprinten.

— Det var en riktigt svår avslutning och jag missbedömde hela situationen. Jag tänkte hålla ihop och vara först in på sista kurvan men Alexander var snabbare.