Det var GT som var först med att avslöja att Patrik Ragnar (M), som sitter i kommunfullmäktige samt barn- och utbildningsnämnden i Skara kommun, stängts av från sina egna högskolestudier för fusk genom plagiat. Han ställde också upp för omval och är på plats 13 på Moderaternas vallista till kommunfullmäktige i Skara.

Den tredje september stängs han av från studier vid Södertörns högskola, då han ska ha plagierat delar av en hemtenta i distanskursen Samtida filosofi. Patrik Ragnar läste kursen 2017.

Detta är andra gången som han utreds för plagiat i sina studier. Enligt GT stängdes han också av 2012 från alla utbildningar vid Umeå universitet under sex veckor. Detta efter att disciplinnämnden enigt bedömt honom som skyldig för fusk genom plagiat. Han hade enligt nämnden kopierat hela stycken med text in i en hemtenta om filosofins historia. Patrik Ragnar medgav i sitt svar till disciplinnämnden att han kunde ha varit tydligare i källhänvisningarna, men han såg det inte som medvetet fuskande.

Ett beslut om avstängning från studier kan överklagas, det har dock Patrik Ragnar inte gjort i de två avstängningsbeslut han har fått.

Patrik Ragnar valde efter GT:s avslöjande att ta en timeout från sina uppdrag, och kommer inte att delta på några möten eller aktiviteter den närmsta tiden.

Annons

– Jag har inget att kommentera. Jag har helt enkelt tagit timeout från allt vad politik och valrörelse heter, säger Patrik Ragnar när tidningen tar kontakt med honom och hänvisar alla övriga frågor till Moderaterna i Skaras ordförande Jan-Olof Bohlin.

Till GT uttalar sig Patrik Ragnar om anklagelserna om fusk, han säger att det inte är någon rök utan eld, men han menar att han inte har gjort några medvetna fel.

Jan-Olof Bohlin (M), ordförande i Skaramoderaterna, ser allvarligt på det som hänt. Konsekvensen för Patrik Ragnar blir att han med största sannolikhet inte kommer att få några politiska uppdrag nästa mandatperiod.
Foto: Carla Karlsson

Jan-Olof Bohlin säger att förtroendet för Patrik Ragnar nu är rejält naggat i kanten efter att partiet har fått vetskap om avstängningarna från studierna efter anklagelser om fusk.

– Det är jättetråkigt, politik är ett förtroendeuppdrag och man känner sig lite lurad. Politik bygger på förtroende och nu är förtroendet för honom rejält naggad i kanten. Jag är stenhård med att man ska följa gällande lagar och regler, så jag är väldigt besviken. Men sådana saker inträffar i partier och nu var det vi som drabbades, säger Jan-Olof Bohlin (M).

Moderaternas styrelse ska ta upp ärendet på nästa styrelsemöte.

– Med all sannolikhet kommer han inte att få några uppdrag nästa mandatperiod, det är konsekvensen, säger Bohlin.

Visste ni om detta innan GT:s avslöjande?

– Inte jag i alla fall, jag fick samtal om det på onsdagen. Dessförinnan hade jag ingen aning, om andra kände till det vet jag inte.

Patrik Ragnars presentationssida på Moderaterna i Skaras hemsida togs bort på onsdagskvällen, efter att GT kontaktat partiet. Patrik Ragnar har också tagits bort från gruppbilden på startsidan. Han är dock fortfarande valbar och med på Moderaternas vallistor.

– Vi plockade bort där det går plocka bort. På vallistorna kan vi inte trolla bort honom, så är verkligheten. Han är fortfarande valbar, men han kommer inte att få uppdrag om styrelsen beslutar så, säger Jan-Olof Bohlin.