Anette Almqvist beskriver att hon blev förvånad över den kritik som riktas mot skolan. Den rör bland annat att körmedlemmarna känner att det saknas uppbackning och att det finns lärare som har en negativ syn på kören. Situationen för Musikens Vänner som blir allt färre är så kritisk att de inte är säkra på att studenttraditionerna nästa läsår kommer att kunna leva kvar.

LÄS MER: MV: Vill ni ha oss kvar?

— Man undrar ju om de vet vad det här problemet innebär. Det känns som man tar lätt på det och inte förstår vilka konsekvenserna kommer att bli. Vi vill ju vara stolta över våra traditioner, berättade Fabian Appell till tidningen.

Gymnasiechefen känner inte igen den beskrivningen alls. Hon menar att det så sent som i måndags hölls ett så kallat plattformsmöte där skolledning, ordförande och anförare i körerna MV och OP, talmannen och Djäkneföreningen var inblandade.

— Under och efter mötet satt skolledningen tillsammans med tillträdande talman och representanter från MV. Vi pratade om hur vi kan stötta upp det i höst. Vi är också väl medvetna om att det år få som söker till kören, säger Anette Almqvist.

Nu planeras för en ökad information om kören som ska hållas för alla nya elever till hösten och att körerna ska ha en tydligare roll vid skolstarten.

Annons

Problemet med att elever som är med i kören inte har fått komma ifrån lektioner känner hon till, men menar att det handlar om enstaka fall.

— Man går på Katedralskolan för att få en utbildning och det går före. Sen vill vi att det ska fortsätta finnas ett bra föreningsliv. Det som varit uppe har varit vid insjungningen vid ett tillfälle, men de fick då en annan tid, förklarar hon.

Att någon lärare aktivt motverkat kören under året är inget hon känner till.

Anette Almqvist menar vidare att skolan är väl medvetna om vad det skulle innebära om MV med sin långa tradition kring bland annat studentfirandet skulle försvinna.

— Det var precis det vi pratade om i måndags, att föra upp körernas betydelse för skolan.

Men ändå så finns den här oron från kören, kan det vara så att ni inte varit tillräckligt tydliga?

— Jag kan inte svara på det. Jag hade inte blivit lika förvånad om det kommit innan mötet i måndags. Nu har vi lagt en plan för hur vi ska göra till hösten och vi ska ha ytterligare ett möte innan eleverna slutar.

Är du själv orolig för MV:s framtid?

— Det kan jag inte säga, det vet vi först till hösten när vi ser hur intresset ser ut. Sen tycker jag att det är tråkigt att de är färre men där stöttar vi dem, säger gymnasiechefen Anette Almqvist.