Det är riktigt kallt utomhus men hemma hos Ylva Pettersson; lärare, politiker och egenföretagare, är brasan varm och hon bjuder på en rykande kopp te när tidningen hälsar på.

Tipsa oss!

Vet du någon person i Skara som gjort något spännande eller som du tycker vi ska lyfta fram..

Tipsa oss!

Vet du någon person i Skara som gjort något spännande eller som du tycker vi ska lyfta fram. Tipsa oss på 0511-770102 eller red.sklt@vgt.se

"Hon är världens bästa lärare med världens största hjärta och det är hon som lyckats tända allas nyfikenhet och tro på sig själva" står det i brevet som vi fått och när vi läser upp det blir Ylva tårögd.

— Det är helt fantastiskt och jag blir så otroligt glad när någon sätter ord på det, säger hon.

Älskar sitt jobb

I snart 18 år har Ylva bott och undervisat i Skara. Att hjälpa elever ligger henne nära om hjärtat och när hon berättar om sitt jobb på Katedralskolan gör hon det med ett stort leende.

— Jag har världens roligaste jobb. Att få möjlighet att möta ungdomar och att få gå med dem några steg på vägen är fantastiskt.

Hennes undervisningsform präglas av kreativitet och lektionerna kombinerar dans, teater med huvudämnet historia. Bland annat låter hon eleverna sända en egen tv-show där de pratar om aktuella ämnen och intervjuar gäster.

— Man måste våga testa nya saker. Går det att slå en volt på vägen får man passa på att göra det.

Resan börjar

Ser man tillbaka på Ylvas uppväxt är det ganska självklart att hon i dag arbetar som lärare.

Hon föddes i Vimmerby och uppväxten med föräldrarna Torgny Lindgren, författare och tidigare lärare samt Stina Lindgren, rektor, gav henne en positiv bild av skolan.

— Vardagarna var fyllda med böcker. Pappa undervisade själv i historia och varje semester som familjen tog färgades av berättelser.

När hon minns tillbaka på semestrarna med familjen berättar hon att de ofta åkte bil runt i Sverige och i andra länder.

— Vart vi än reste fanns det något att berätta. Vi stannande bland annat vid kyrkogårdar och där läste mina föräldrar på gravarna och kunde berätta om vad alla hade jobbat med.

Lade grunden

Efter gymnasiet började Ylva studera till lärare i Linköping. Hon riktade in sig på svenska och engelska, men under sin praktik fick hennes mentor henne på andra tankar.

— Hon sade: "du skulle bli en fantastisk men olycklig lärare som undervisar i svenska". Det stämde och när utbildningen var färdig började jag istället att studera dans och teater.

Hon bestämde sig då för att spendera de nästkommande två åren på Teaterpedagogiska utbildningen i Mölnlycke.

— Det är roligt att utmana sig själv. Till vardags är jag ganska blyg men det var ett sätt för mig att bygga upp en professionell icke-blyg personlighet. Nu finns det inget i mitt yrke som skrämmer mig.

Flytt till Skara

Efter studierna hamnade hon nere i Lund, men kände ganska snart en önskan att komma tillbaka till mellansverige. Det fanns två jobb ute, ett i Vetlanda och ett i Skara.

Annons

Ylva fick båda jobben, men att hon valde just Skara berodde på en gul liten skylt.

— När jag bodde i Vimmerby var man tvungen att åka till storstaden Linköping för att äta på McDonald's. Efter mitt besök i Skara såg McDonald's-skylten och trodde att städerna var lika stora.

— Men så fort jag började leta lägenhet insåg jag att så var inte fallet. Geografi är mitt absolut sämsta ämne, säger hon och skrattar.

Mångsysslare

Det är inte bara undervisning som fyller Ylvas vardagar. Hon driver även ett eget skolutvecklingsföretag och sitter som förtroendevald i Skara kommun.

— Många lärare och rektorer blockerar elevernas verktyg, som exempelvis sociala medier och datorer. Jag känner att jag vill hjälpa skolan att utveckla sin organisation och ta vara på verktygen.

Politiken beskriver hon själv som roligt, men tidskrävande.

— Politik i dag är svårt och vi står inför många utmaningar. Men det är tydligt i Skara att alla drivs en stark känsla av ansvar. Det är lätt att samarbeta, även fast man inte alltid är överens om hur vi ska göra det.

Sprider kunskap

Utöver det arbetar hon även ideellt i ett massivt välgörenhetsprojekt där hon sitter i styrelsen Wikimedia. Där hjälper hon till att digitalisera och gör kunskap tillgängligt för alla på det webbaserade uppslagsverket Wikipedia.

— Ibland känns allt hopplöst när man ser på nyheterna men vi får inte hamna där. Alla kan göra något för att det ska bli bättre och det jag kan erbjuda är kunskap.

Hennes intresse för Wikipedia föddes när hon uppmärksammade att många elever använde uppslagsverket och kopierade artiklar rakt av. När hon kritiserade källan fick hon som svar att hon inte kan uttala sig om något som hon inte vet något om.

— Och det stämde. Jag satte mig ner, började läsa och hittade en artikel om Maria Stuart. Artikeln saknade egna källor så jag började lägga till, men den blev helt sned och allt blinkade rött.

Hon berättar att hon då fick ett meddelande av en person som hjälpte till att ordna artikeln. Efter det har det bara rullat på och nu är hon uppe i över 23 000 skapade bidrag på Wikipedia.

Miljontals visningar

Men det är inte bara hon själv som sprider information på internet, även hennes elever får skapa egna artiklar. Hon kommer väl ihåg när hon 2009 gav sin klass möjlighet att skriva eget och i dag har artiklarna lästs över 10 miljoner gånger.

— Hur fantastiskt är inte det? Jag insåg väldigt snabbt hur viktigt det är att hjälpa andra men också att släppa in eleverna i världen.

Frihet är viktigt

Från klassrummet och politiken, in till den digitala världen, finns det en gemensam nämnare.

— Människor uppfyller sin fulla potential i frihet. I grund och botten tror jag att alla människor kan bygga ett bättre samhälle och de gör det bäst när de är fria.

Flera utmärkelser

Ylvas mångåriga arbete i skolan har gjort att hon har blivit tilldelad flera priser. På frågan om vilken hon är mest stolt över kommer Guldäpplet först på tal.

Det är ett pris som hon fått efter att hon hjälpt till att utveckla den digitala undervisningen.

— Jag är extra stolt över den för att det inte bara är en idé utan det är något som jag över en lång tid har utvecklat. Jag har verkligen gjort förändring.

Hon har även blivit tilldelad Webbstjärnan, ett pris som delas ut under landets största skoltävling i webbpublicering. Där har hon kammat hem tre guld och ett silver.

— Det är extra kul att det är elevernas arbete och vad de har åstadkommit som lyfts fram. Det är en speciell känsla att se eleverna glittra över något som de själva skapat.