Skaras skolstolthet Katedralskolan, står inför förändringar. Vikande elevantal år efter år gör att politikerna måste agera. De idag styrande partierna tror på samarbete istället för konkurrens. Under flaggen Skolstaden Skara vill de skapa utrymme i Katedralskolan för Olinsgymansiet och samtidigt lägga ned två program för att göra det möjligt för friskolan att starta bland annat flera idrottsprofiler med riksintag, något som det kommunala gymnasiet inte kan. Gymnasieskolorna ska på så sätt kunna dra nytta av varandra och återigen fylla Katedralskolan med elever.

Inom kort fattas beslutet, men det möts av kritik.

Så vad är då alternativen för Katedralskolans överlevnad på sikt?

Skaras politiker debatterar Katedralskolans framtid i skolans aula tisdagen den 19 november, med start klockan 18.00. Välkommen att följa den på plats eller via livesändningen på skaraborgslanstidning.se

Publiken kommer även ha möjlighet att ställa frågor till deltagarna via SkLT:s nyhetschef Börje Andersson, som agerar publikmoderator. Moderator på scenen är SkLT-journalisten Sandra Skeppar.

SkLT-redaktionen i Skara. Sandra Skeppar, i mitten, är samordnare och journalist och kommer att leda debatten i Katedralskolans aula den 19 november.
Foto: Janne Andersson

– Vi förstod ganska snabbt att det här skulle skapa stor debatt. Katedralskolan är ett ämne som engagerar många. De flesta Skarabor har känslor för och kopplingar till Katedralskolan. Det är inte bara en arbetsplats. Många har själva också gått på skolan, är elever där idag eller har barn som kan komma att gå där. Skolan bär på en stolt skoltradition och när förändringar står runt knuten så blir det ett ämne som engagerar, säger Sandra Skeppar och fortsätter:

Annons

– Sen är det också en ideologisk fråga, vilket vi märker i debatten. Att en kommun på detta sätt vill gynna en privat aktör upprör, även om man säger sig själva se vinster med samarbetet i förlängningen.

Debatten arrangeras av Skaraborgs Läns Tidning i samarbete med Katedralskolans elevkår.

För att kunna titta på livesändningen av debatten behöver du ett Premiuminlogg. Här kan du teckna ett digitalt abonnemang. Om du redan har en tidningsprenumeration behöver du bara aktivera kontot - vilket du gör genom att klicka på valfri Premium-märkt artikel på vår sajt och följa instruktionerna.

– Jag hoppas att vi med den här debatten ska kunna ge svar på en hel del frågor kring vad samarbetet under flaggen Skolstaden Skara kommer att innebära. Informationen till allmänheten och eleverna inför beslutet, som nu skjutits upp, har varit knapphändig. Sen kanske det också kommer upp fler goda idéer om hur Katedralskolan ska klara sig i framtiden, säger Sandra Skeppar.

Om du har frågor du vill skicka med till debatten är du välkommen att mejla sandra.skeppar@vgt.se

Följ all rapporteringen och debatten som rör Skolstaden Skara här.