Skolledaren, teologie doktorn och Skaraprofilen Eva Åsbrink är en av de tusen kvinnor som hedras med en plats i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon som släpptes på internationella kvinnodagen.

Annons

Lexikonet har tagits fram av Göteborgs universitet på uppdrag av Riksbanken och publiceras på nätet.

I lexikonet går det läsa om en rad stridbara kvinnor som var pionjärer inom sina områden, några med koppling till Skara. Förutom Eva Åsbrink finns exempelvis författaren och läraren Emelie Risberg som föddes i Skara och grundade en skola för flickor i Örebro och Elisabet Anrep-Nordin som var pionjär inom specialpedagogiken och var yrkesverksam i Skara under en period i sitt liv. Flera pionjärkvinnor hade Skara som sin utbildningsort och kanske la här grunden för sitt liv som nu hamnat i ett lexikon.

Författare till artikeln om Eva Åsbrink är dessutom Skaraprofilen Barbro Olofsson, som porträtterar Eva Åsbrinks liv. Hon var den första kvinnan i Sverige som disputerade i teologi och under sin karriär var hon också politiker, debattör och rektor för Katedralskolan.

Men varför behövs ett kvinnobiografiskt lexikon? Initiativtagarna förklarar det med att i befintliga historiska lexikon förekommer kvinnor mycket sällan, vilket kan ge intrycket av det inte fanns några kvinnliga konstnärer, vetenskapsmän eller politiker förr. Det vill nu lexikonet ändra på.

Se mer: Här kan du läsa om Eva Åsbrink i lexikonet