Alexander Wilhelmsson var en välkänd profil i Skaraidrotten och trogen supporter till flera lag, bland annat Skara HK, Skara HF och Varnhems IF. Förutom att se hemmamatcher åkte han med jämna mellanrum också med på bortamatcher.

Idrotten var hans liv och det gav honom mycket glädje i vardagen. Därför var han och hans närmaste oerhört tacksam gentemot föreningarna att han fick möjlighet att vara med i och runt lagen.

Alexander Wilhelmsson växte upp i Varnhem och spelade i unga år både fotboll och handboll. Därefter var han under många år med runt Varnhems IF:s seniorlag i innebandy och fotboll, och stod ofta i kiosken på hemmamatcherna.

– Sporten är hjärtat för mig och det vore väldigt tråkigt utan den, sade Alexander hösten 2015 i ett reportage i SkLT.

Där mindes han också sitt första mål med Skara HK:s A-pojkar:

– Jag fick komma in från bänken och ta en straff, och drog upp den rakt i krysset!

Egen plats

I Skara idrottshall satt Alexander varje gång på samma ställe, snett ovanför ena avbytarbänken. Han var alltid där i väldigt god tid för att kunna se uppvärmningen och göra high five med spelarna. Efter att hallen renoverades förra sommaren fick han behålla sin alldeles egna plats. Därifrån följde han mängder av matcher och träningar genom åren.

Säsongen 2014/15 var han med på Skara HK:s bänk och hans vinnarskalle smittade av sig på spelarna.

Alexanders idrottskunnande var stort och han hade en förmåga att minnas gamla resultat.

Annons

När Skara HK för drygt ett år sedan blev klart för division 2 var han förstås i publiken. I vanliga fall brukade han komma ned och leda segersången i omklädningsrummet, vilket han alltid var stolt över att få göra. Den här gången tyckte spelarna att han skulle göra det från läktaren och Alexander, med guldhatt på huvudet, var inte sen att haka på och det blev en mäktig växelsång som hördes över hela hallen.

Delade ut pris

Alexander Wilhelmsson var en snäll och positiv glädjespridare som trivdes i idrottens gemenskap där han brydde sig om allt och alla, vilket i sin tur gjorde att han fick mycket kärlek tillbaka.

I samband med hans 26-årsdag överlämnade Skara HF en överraskningspresent – en t-shirt, en handboll signerad av alla A-lagsspelare och en inramad lagbild. Det var inte enda gången Alexander fick tårar i ögonen av lycka i idrottssammanhang. Han hade nära till känslorna.

Hösten 2015 började han som innebandytränare för pojkar och flickor födda 2004-07 i Varnhem.

Alexander hade flera smeknamn, framför allt kallades han för "Chippen" men också "Kungen" och "Alex".

Sedan några år tillbaka delade han ut ett eget pris, "Chippens hederspris", på Varnhems IF:s årsfest. Det gick till någon i laget som han tyckte hade gjort sig förtjänt av det. En uppskattad utmärkelse där han kom med en motivering på sitt personliga sätt. Det priset kommer att leva vidare.

Hedras av klubbarna

Förutom de lokala lagen hejade han på Frölunda, IFK Göteborg, Manchester United, Real Madrid och Ljungskile.

Musik var ett annat stort intresse han hade. Dels lyssna, på allt ifrån dansband till reggae, och dels spela och sjunga själv. Drömmen var att en dag få stå på en stor scen och underhålla andra.

Till vardags jobbade Alexander som resursassistent på Fontänen i Skara.

I onsdags var han i Arena Skövde och såg derbyt Skövde HF-Skara HF. Det blev hans sista match.

På onsdagskvällen tar Skara HK emot Wasaiterna och då kommer hans minne att hedras, bland annat med en tyst minut, precis som det gjordes vid Varnhems U-lagsmatch i innebandy i söndags. Det kommer även vara minnesstund vid fredagens innebandyderby, Skara IBK-Varnhems IF, samt på Skara HF:s nästa match den 6 mars.

Det är många som sörjer Alexander Wilhelmsson och varma tankar går till hans familj.