Insatsledaren konstaterar att vädret redan var varmt och det blev naturligtvis inte bättre av att det brann i skogen. Dessutom måste de skydda sig när helikoptrarna vattenbombade eldhärdarna för att inte bli dränkta ovanifrån.

– Det var en hel del att hålla reda på, fortsätter Simonsson.

Ett annat irritationsmoment var förstås att skogen var full av mygg.

Samverkar

Det är vanligt att räddningstjänsten samverkar vid större bränder och andra händelser. Men när begäran kom och godkändes var det bara att åka upp.

– Vi fick sova på tre timmar Enköpings ledningsregemente innan vi sattes in i Broddbo tidigt på morgonen. Som insatsledare ingick jag i en yttre stab som skulle strukturera arbetet, konstaterar Jörgen Simonsson.

De övriga brandmännen bekämpade elden i den norra sektorn av skogsbranden.

Tre bränder

Totalt tre bränder bröt ut i skogsområden utanför Sala – i Broddbo, Rörbo och Helgonmossen. En kvinna har anhållits misstänkt för mordbrand vad gäller branden i Broddbo, där Skaraborgsstyrkan bekämpade elden.

Hon har dock hittills nekat till alla misstankar.

I skogen arbetade givetvis många poliser och frivilliga resursgruppen, FRG såg till att insatsstyrkan fick mat och dryck.

Tre helikoptrar

När de så småningom fick avlösning av räddningspersonal från Borås kunde de konstatera att det inte längre brann lika kraftigt i skogen vid Broddbo och att samtliga tre brandhärdar hade ringats in. Under onsdagskvällen arbetade tre helikoptrar och 45 brandmän med branden där, men det finns ännu ingen prognos för när eftersläckningsarbete kan påbörjas.

Annons

Men den stora insatsen att släcka fortsätter.

Kommer räddningstjänsten i östra Skaraborg att skicka upp mer personal?

– Vad jag förstått har vi även fått en förfrågan om att skicka upp folk, men det är inget jag har hunnit sätta mig in i, säger Simonsson.