Ana Porss första bok, Utan fräls oss ifrån ondo, utkom 2005 och handlar om pigan MajaLisa Elg som dömdes till döden för att hon tog sina nyfödda barn av daga. Pigan var Anas mors farmors farmor. Förra våren kom den fristående fortsättningen Sårade själar som skildrar tre generationer män i hennes släkt: pigans son August, dennes far major Gyllensvaan på Västanå slott vid Gränna och Augusts morfar som var fotsoldat i Napoleonkrigen.

FAKTA

Ana Porss är född 1960, uppvuxen i Alingsås och har bott i Göteborg, i det dåvarande Väs..

FAKTA

Ana Porss är född 1960, uppvuxen i Alingsås och har bott i Göteborg, i det dåvarande Västberlin och i den norska kuststaden Bergen. Numera är Ana bosatt i Stockholm.

Ana Porss har mottagit utmärkelser från Stiftelsen Karl Bergström (2015) och Radiokopieringsfonden (2015).

– Sårade själar handlar om hur hemska händelser kan påverka oss, men också om hur vi kan ta oss ur: inte genom att fly, utan genom att möta det onda, berättar Ana Porss.

Handlingen i de båda böckerna utspelar sig på flera platser i Skaraborg, bland annat Härja, Hökensås, Vilske-Kleva och Utvängstorp där huvudkaraktären i Sårade själar, August, bor med sin familj.

– Jag tycker det är jättespännande att göra research innan jag skriver. Men jag är ingen historiker utan dyker ner i det ämne jag ska skriva om.

Halshuggningen på Hökensås av postrånaren Jonas Falk, som skedde 1855, tas upp i Sårade själar. Det beror på att händelsen utspelade sig under samma tid som August levde.

Annons

– Jag gillar när jag ser ett samband mellan personer, händelser och årtal. Sedan gäller det för mig att väva ihop fakta och fiktion så att det blir trovärdigt utan att bli en journalistisk redogörelse.

En annan viktig scen i Sårade själar är enligt Ana Porss Augusts besök hos "trollkvinnan" Göta-Lena i Ullene, väster om Falköping.

– Jag ville använda Göta-Lena för att hon också fanns i området just den här tiden. Det är så man kan göra när man skriver skönlitterärt.

Nyligen lämnade Ana in råmanus för en tredje bok i samma anda som Utan fräls oss ifrån ondo och Sårade själar. Förhoppningen är att den ska komma ut under första hälften av 2016.

– Den boken ska handla om soldathustrun Edla Andersson. Handlingen utspelar sig i Borås under 1900-talets första decennier och skildrar en kvinnans liv under en tid då överheten i samhället förändrades.

2013 kom Ana Porss Livets och kärlekens vatten och i våras utkom hon även med det psykologiska dramat Blå flicka, som utspelar sig i Göteborg och dåvarande Västberlin under 70- och 80-talet

Under lördagen gästar Ana Porss Kulturkalaset i Skövde kulturhus. Där signerar hon sina romaner som även finns till försäljning.