I juni åkte den nu häktade 55-åringen till norra Skaraborg för att hämta den tjugo äldre mannen från det äldreboende där han vistades. Tillsammans åkte de till 55-åringens sommarstuga strax utanför Säffle.

– De var nära bekanta och vänner med varandra sedan många år och vistades tillsammans i stugan under frivilliga former, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

På eftermiddagen den 1 juli ringde 55-åringen efter ambulans.

– När ambulansen kommer till stugan reagerar personalen på den äldre mannens skadebild. Han är då redan avliden och de kontaktar polisen, säger Niclas Wargren.

Den äldre mannen, en 75-åring, var en känd företagare och profil i Skaraborg. Men sedan hans hälsa börjat vackla avvecklade han sin verksamhet, skriver Nwt.se.

55-åringen har nekat till brott.

Han greps och anhölls efter förhör natten till den 2 juli.

I torsdags i förra veckan begärde åklagaren honom häktad misstänkt för mord, alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Tingsrätten häktade honom på grov misshandel och inget annat. Domstolen ansåg inte att bevisningen räckte för mer än så, säger chefsåklagaren.

Det är nu förutsättningen för hela utredningen.

– Sedan försöker vi självklart ta reda på hur den äldre mannen avlidit.

Annons

På torsdag i nästa vecka ska åtal väckas, men Niclas Wargren är skeptisk.

– Jag tror inte förundersökningen hinner bli klar till dess, oavsett vad vi kommer fram till.

Bland annat är den rättsmedicinska undersökningen inte färdig.

– Vi har fått ett preliminärt utlåtande och det var den som redovisades för tingsrätten, säger chefsåklagaren som är förundersökningsledare.

Den misstänkte 55-åringen är hemmahörande i Västsverige och skriven på en adress i Trollhättan, men enligt åklagaren verkar han inte bo där, utan i huvudsak i sommarstugan i Säffle.