"Nu är det dags att börja jobba!"

Jag har bott och verkat i Skara under i stort sett hela mitt liv. Jag har aldrig varit med om den debatt som för tillfället förs om Skara.

Visst har det varit gnabb och käbbel tidigare, men nu känns det som att det är en stor katastrofstämpel över Skara. Jag håller inte med om den bilden. Däremot så finns det många saker som behöver utvecklas och förbättras för att Skara ska bli den stad vi alla vill ha, men det är Skara som stad inte ensamma om. Jag kommer inte beröra några politiska frågor för det anser jag att politikerna ska sköta, och där har vi en stor möjlighet att påverka nu i år med tanke på att det är valår.

Om vi börjar med handeln så är sättet som man shoppar på numera helt annorlunda än det var förr. Köpbeteendet som gäller idag gör att man inte i lika stor utsträckning är ute och rör sig på stadens gator och torg, vilket gör att det är mycket tufft att driva butik. Myndigheterna samt centrumförening MEGAs uppgift ska vara att ge bra förutsättningar för näringslivet att bedriva sin verksamhet, och det bör det satsas än mer på i framtiden. Vi måste anpassa oss till hur läget är nu och det gör vi med större fokusering på näringslivsfrågor samt ett större engagemang från alla.

Något som alla aktörer är ansvariga för är att skapa upplevelser för Skaraborna och besökare. Det gäller både de offentliga och de privata aktörerna. Där har vi kommit en bra bit på vägen, mycket på grund av ett gott samarbete mellan kommun och näringsliv.

Annons

Det absolut viktigaste är att vi alla besöker aktiviteterna som anordnas vilket också många gör, men jag irriterar mig på de som alltid säger att ”det händer inte något i Skara”, men aldrig besöker aktiviteterna när de väl anordnas. Med tanke på Skaras storlek är antalet aktiviteter och arrangemang många. Mantrat att det inte händer något i Skara stämmer inte. Jämför utbudet i Skara med städer i samma storlek så ser ni att Skara ligger väldigt bra till.

Som avslutning vill jag säga. Nu är det dags att vi alla i står upp för vår stad och gör saker istället för att bara tycka att allt är dåligt.

Handla i de butiker som finns och se till att det går bra för då vill fler etablera sig i Skara. Vi kan inte bara tycka att det ska finnas butiker i Skara för att det är pittoreskt och fint. Vi måste handla i dem annars går de inte runt. Ingen vill arbeta 50-60 timmar i veckan utan skälig ersättning för det jobb man lägger ner.

Det finns många områden som behöver förbättras, men vi måste börja tro på fakta och inte känslor och när det är motigt så knyter vi näven i byxfickan och kämpar ännu hårdare för att skapa de förändringar som man anser behövs.

Alla i Skara måste bli delaktiga i att ”bygga stad”. Vill man att Skara ska bli en mer levande stad ska man bidra med det man kan. Kan man inte anordna arrangemang, starta butik eller något annat konkret själv så kan man handla, besöka det som anordnas i Skara eller lyfta alla våra goda sidor i samtal med andra.

Tänk på att vi alla som bor i Skara är ambassadörer för vår stad. Tack för ordet!

Peter Gustavsson - projektledare Mega

LÄS MER: Här är läsarnas gensvar

”Vi har alla ett ansvar att hålla liv i staden”


Foto: Privat

Jag trivs i Skara som är en fin liten stad med många vackra byggnader. Det mesta jag behöver finns här. Utbudet är bra och vi har fina unika butiker vilket jag tycker är rätt att satsa på, det skapar en mysig känsla. Vi är bortskämda med att kunna köra ända fram dit vi ska och parkera utanför, även om det inte vore konstigt om vi fick gå en bit, det gör vi ju i andra städer.Vi varken kan eller ska jämföra oss med större städer som t.ex. Skövde utan ska vi jämföra så ska vi göra det mot städer i samma storlek. Vi står inför samma utmaningar som många andra städer, köpbeteendet har förändrats och att driva butik är många gånger tufft. Vi har alla ett ansvar att hålla liv i staden. För att verksamheter ska gå runt så krävs det att vi handlar, äter och fikar. Det är lätt att kolla om det man vill ha finns i Skara först, innan man köper det någon annanstans, så gå ut på stan och kolla in utbudet, jag lovar att du kan hitta massor.Tittar man i evenemangskalendern så finns det otroligt mycket att göra. Det händer en massa olika event både i centrum och runt om. Det är kul att se när staden fylls av folk på t.ex. matmarknader eller sommarkvällar. Vi har även en fantastisk natur runt omkring oss. Jag tror att vi ibland glömmer att lyfta blicken så vi ser vad som finns, kanske är det lättare att vara ”hemmablind” och fokusera på det som inte finns.Logistiskt sett ligger Skara väldigt bra, vi ligger i mitten av flera städer som gör att upptagningsområdet blir stort både när det gäller att nå kunder och arbetskraft. Dessutom så tar det inte lång tid att ta sig till andra städer och på 1,5 timme kör vi till Landvetter, som tar oss vart som helst i världen.Jag vet att det finns många engagerade företagare inom både handeln och näringslivet som ständigt jobbar med olika frågor, stora som små, för att förbättra och utveckla vår stad.

Jag tycker om att både bo och driva företag i Skara men kan känna mig nedtyngd emellanåt av det negativa man får höra. Naturligtvis finns det mycket som behöver förbättras men alla kan bidra på något sätt. Det här att tycka att det alltid är någon annan som ska ta ansvar, göra jobbet och stå för förändringar det köper jag inte. Vi kan alla jobba med våra attityder om inte annat, tänka på vad man förmedlar i och med sättet man uttrycker sig på.Har man valt att bo i Skara så hoppas jag att man vill vara stolt över sin stad!

Eleonore Holm - handlare

LÄS MER: Soliga Skara

"Vi Skarabor kan nog bli lite hemmablinda"

Camilla Helander.
Foto: Sandra Skeppar

Jag tycker att det är tråkigt att få läsa hur Skara målas upp som en stad där inget händer och är tråkig, nu vill jag ge min syn på hur jag ser Skara utifrån mina ögon och öron.

Jag fick förmånen att få börja jobba som chef på Vilans fritidsområde för snart 12 år sedan.

Vilken utveckling Vilans fritidsområde har gått igenom de senaste åren. Vi Skarabor kan nog bli lite ”hemmablinda” vad det gäller vårt fritidsområde och kanske inte alltid uppskattar allt som har tillkommit.

Alla våra barn och unga har fantastiska möjligheter till ett otroligt stort utbud av fritids-aktiviteter, alla våra anläggningar som inte bara finns på Vilans fritidsområde, Stureplan, biblioteket, Skara Sommarland och inte minst alla våra fantastiska föreningar som gör ett stort ideellt arbete för att alla barn och unga som vill kan vara med.

Varje år kommer det (vi kallar dem för idrottsturister) föreningar, förbund och privat personer från andra städer som hyr in sig i våra anläggningar. Det är inte många kommuner av vår dignitet som har en sommaröppen ishall.

Vill bara att ni Skarabor ska veta vilka lovord vi får från dessa personer. "Så nära till allt" är ett uttryck som jag oftast för höra.

De kommer till Skara år efter år för att de tycker vi har det otroligt bra och fint. Jag är så stolt när man får höra detta från dem.

Jag har förmånen att få vara med i gruppen som jobbar med brottsförebyggande åtgärder i vår kommun. Bilden av att Skara ska vara så otryggt tycker jag inte stämmer. Visst finns det saker som händer och sker som är mindre bra, men det gör det i andra städer också.

På senare år har jag blivit intresserad av historia, och vilken historia Skara ”vilar” på. Här har vi nu bara börjat vår resa tror jag. Kata gård - vilken succé.

Utmärkelsen Skaraborgs vackraste stad - WOW i konkurrens med de andra, inte dåligt eller hur?

Jag har växt upp i Skara, gått i skolan, haft förmånen att få jobba på arbetsplatser som har utvecklat mig till den människa jag är idag, jag har drivit företag, sett mina barn växa upp och alltid tyckt att Skara är en plats som jag vill fortsätta bo och leva i.

På min arbetsplats har vi ledorden Mod, Initiativ ,Engagemang, Service, Tillsammans och Framåt, jag försöker varje dag att ha med mig dessa ord på mitt jobb. Jag vet också att det finns otroligt många Skarabor som varje dag jobbar utifrån dessa ord och gör ett fanatiskt bra jobb för vår stad.

Med hopp om att det är fler än jag som tycker att Skara är bäst vill jag önska alla en härlig vår och sommar.

Camilla Helander - fritidschef

LÄS MER: Krönika - detta är mitt Skara

"Skara är inte bara otrygghet och kaos"

Johan Andersson.
Foto: Sandra Skeppar

Var din egen bästa vän. Vi skulle aldrig vara så hårda mot andra som vi är mot oss själva. Kanske är det dags att tänka likadant om vår stad?

Skara är inte bara otrygghet och kaos. Det är så mycket mer, jag vill lyfta alla människor som jobbar inom handeln, som väljer att driva sitt företag här i Skara. Som öppnar upp dörren för oss som bor här och som kämpar för att överleva.

Det är tyvärr ingen självklarhet att bara för att man bor här så handlar man här. Men visst borde det vara så? Istället för att klaga på att butiker får slå igen eller att restauranger lägger ner så behöver vi istället se till att nyttja handel för att dom ska kunna överleva. Handel föder handel.

Ibland tror jag att det är nyttigt att zooma ut och se helheten. Det finns dom som har valt detta som sin hemstad och faktiskt trivs med det. Jag tycker att det är väldigt trångsynt att sträva efter något som inte går att uppfylla. Alla människor är olika och vi får inte glömma att i grund och botten så är det människor som står bakom och formar en stad.

Vi invånare har ett ansvar. Det handlar inte om hur staden ser ut eller vad husen har för färg utan det handlar om vad vi som invånare visar för bild. Vi måste visa våra barn och den yngre generationen vad som är okej och hur man uppför sig. Jag är medveten om att det varken är lätt eller en självklarhet.

Jag tänker att fördelen med en liten stad är att allt är nära, vi kan dra nytta av varandra genom att samarbeta. Vi har fantastiska företag som växer och mår bra, som väljer att etablera sig här istället för i de större städerna. Det är värt mycket.

Som företagare inom byggbranschen i Skara så blåser det medvind just nu och har gjort ett tag. Det är fruktansvärt kul att alla företag har fullt upp. Men tänk om vi skulle samarbeta mer med varandra istället för att se varandra som konkurrenter och bara fokusera på vårt egna? Ensam är inte stark.

I början när man startar ett företag så vill man vara bra på allt och klara allting själv, precis som när man är liten och ”kan själv”. Det funkar, ett tag, sen upptäcker man hur sårbar man är när man endast förlitar sig på sig själv? Med konkurrens kommer även driv och vi borde bete oss mer som inom sporten. Att spela som ett lag och lyfta varandra. Det handlar inte alltid om vem som vinner mest. Fint översatt till företagsbranschen så handlar det inte i slutändan om hur mycket pengar man tjänar utan hur små förluster man gör. Förluster kommer alltid vare sig man vill eller inte, men det är också dom som får en att tänka till och att tänka annorlunda. Att misslyckas är en styrka. Kan man inte ta en förlust så kan man heller inte vinna.

När vi flyttade in på Mejerigatan 2012 var det ödsligt och tomt här. Idag har vi tillsammans skapat ett helt område med flertalet företag och satt det här området på kartan igen. Vi måste börja se mer fördelar och inte bara haka upp oss på det som är dåligt.

Jag har lovat mig själv att jag ska göra minst en sak för Skara i veckan, det behöver inte vara stort. Välj att handla i en lokal butik, gå och klipp dig på någon av våra fina frisörsalonger, starta dagen med frukost på något utav våra hotell. Gå ut och ta en kväll på våra restauranger vi har här i stan. Vi är bortskämda med flera gym, perfekt för ett svettigt träningspass. Nu i slutet av april går även startskottet för årets matmarknader där massor av spännande är på agendan. Samtidigt räknar vi ner för säsongsöppningen på Sommarland. Vet ni vad det bästa är, allt detta passar både gammal och ung.

I Mitt Skara hälsar vi på varandra.

I Mitt Skara samarbetar vi med varandra.

I Mitt Skara får alla vara olika.

I Mitt Skara gör alla sitt bästa för att gynna vår handel.

I Mitt Skara stöttar vi de som har det svårt.

I Mitt Skara har alla lika ansvar för att bidra till en trygg miljö.

I Mitt Skara välkomnar vi nya invånare.

I Mitt Skara har alla ett eget ansvar för att göra staden så bra det går.

I Mitt Skara visar vi respekt för varandra.

I Mitt Skara ser vi inte konkurrenter som en fiende utan som ett drivkraft.

I Mitt Skara har vi nära till allt.

I Mitt Skara har vi bra cykelvägar.

I Mitt Skara kan ingen göra allt men alla något.

I Mitt Skara har vi en fantastiskt mängd med företag.

I Mitt Skara kan jag utvecklas till det bättre.

I Mitt Skara ska vi vara stolta över vår stad.

I Mitt Skara finns det möjlighet att etablera sig.

Hur ser ditt Skara ut?

Johan Andersson - företagare

LÄS MER: Underbart lagom stor

"Det är bråttom! Vi står inför ett vägskäl"

Kerstin Persson
Foto: Sandra Skeppar

Jag känner att jag måste göra ett inlägg i debatten och bestrida den negativa bild som florerar av vår stad, Skara. Jag är Skarabo sedan 90-talet, men gick dessförinnan på Katedralskolan, bördig från Vara som jag är och hade jag inte gått där hade jag förmodligen aldrig hamnat i Skara.

Jag vill här ge en helt annan bild av min hemstad än den negativa version som har målats upp i media på senaste tiden. Välkommen att få en glimt av min vardag i vårt Skara!

Varje dag cyklar jag jag med glädje till mitt nya jobb som språklärare och arbetslagsledare på Skaras nyaste gymnasium, Olinsgymnasiet. Där vistas jag i en kreativ miljö med fantastiska elever och kollegor. Tron på framtiden är stark, initiativkraften flödar och kommer till uttryck i den mångfacetterade verksamhet som erbjuds.

Vårt hem är beläget på Skaraberg och här kan jag snabbt och enkelt komma ut i naturen med vår hund eller ta en tur med min mountainbike. Vill jag träna på ett utegym beger jag mig till Petersburg. I vinter har man dessutom kunnat åka skidor i fina skidspår. Det finns fina cykelvägar runt staden där man kan köra sin landsvägsracer. Om jag vill gå och simma eller bada med mitt barnbarn finns det en fin och ändamålsenlig simhall med trevlig personal.

På tisdagar och torsdagar leder jag pass på Friskis och Svettis och där möter jag idel inspirerande motionärer. Det finns många bra gym i Skara, men jag har fastnat för att sprida rörelseglädje ideellt, med egenproducerade gympapass och där är Friskis unikt. Fina lokaler och ett högklassigt gym erbjuds också.

På tisdagkvällar går jag och sjunger i Domkyrkokören, en av alla körer Skara Domkyrkoförsamling. Vi sjunger många söndagar om året i en fantastisk Domkyrka med ett levande församlingsliv. Om man inte är lagd åt det kyrkliga hållet kan man med fördel hitta en annan kör och det finns flera att välja mellan- kammarkören och Joyvoice t ex.

På Skara Brukshundsklubb går jag på Agilitykurs med vår Tollartik. Eldsjälar håller i verksamheten och gör så att man kan komma dit och lära sig nya spännande saker.

På biblioteket går jag en släktforskningskurs. Jag kan se spännande utställningar och höra intressanta föreläsningar som erbjuds på våra muséer, på biblioteket, på SLU och i föreningars regi. Vår biograf och Bio Kostrast bjuder på film, Skara Skolscen och Rosers Salonger bjuder på inspirerande föreställningar av olika slag. Konserter finns många att välja på, inte minst i Domkyrkan. Jag bara önskar att tiden räckte till så att jag kunde gå på fler!

Om jag vill äta lunch ute finns det många bra matställen att välja på, trots att staden är liten.

När jag ska handla mat finns det ett rikt utbud av bra livsmedelsaffärer. Jag försöker även alltid att handla andra varor i Skara och tycker att jag hittar det mesta jag behöver. Dessutom blir man alltid vänligt bemött i butikerna.

Låt oss vara stolta över allt positivt som finns i Skara. Här kan man verkligen leva ett bra liv och dessutom är staden vacker!

Orosmoln finns alltid och många av dem har andra beskrivit så låt mig stanna vid ett.

Vi måste satsa på en livskraftig och attraktiv gymnasieskola! Jag har arbetat på Katedralskolan i mer än tjugo år och var bland annat med om att dra igång det internationella IB-programmet. Skolan ligger mig varmt om hjärtat även om jag inte arbetar där längre. Fortfarande finns det otroligt duktiga lärare och fantastiska elever där som nu måste få känna att Skara- läs politikerna- satsar på dem. Det är bråttom! Vi står inför ett vägskäl. Många eldsjälar har lämnat. Nu är det dags att sikta framåt! Oavsett politisk färg måste alla inse vikten av att omvärlden får höra att nu är det Katedralskolans tur! Det är dags att byta negativa rubriker mot positiva!

Satsa på mångfald och attraktivitet i programutbudet så kommer såväl skara-elever som elever från andra städer att välja Katedral! Varje elev från en annan kommun ger ju klirr i kassan!

Tillsätt en samordningsrektor med visioner och framåtanda som kan vårda ett genuint varumärke och ta vara på personalens drivkraft och tillskjut relevanta medel! Katedralskolan med sina traditioner är en klenod att värna om och en modern arbetsplats för många.

Skara är en småstad och möter förstås samma utmaningar som alla andra städer av liknande storlek och visst är det en del som behöver förbättras och rättas till, men här finns historia, värden och möjligheter som är unika. Skara Sommarland är och förblir en viktig besöksmagnet! Tack Bert för det! Många spännande projekt är på gång tack vare modiga entreprenörer som t ex Christer Kjellner med det nya handelsområdet och AstroSweden, Maja Blank med Julahotellet och Görans Fastigheter, Bröderna Roser med hotellet och sin spännande internationella verksamhet och Kristian Wejshag med Olinsgymnasiet, Enjoy och Tre Berg för att nämna några bland alla. De hjälper alla till att sätta Skara på kartan med positiva förtecken. Som vanlig medborgare kan man också göra mycket. Bär ditt invånarskap i Skara med stolthet och låt andra få veta det så ger vi inte gnällspikarna en chans!

I Skara kan man sannerligen leva ett gott liv!

Kerstin Persson - lärare

"En stad som för många förknippas med hemma"

Annarella Albien Frick
Foto: Privat

Skara. För många en stad förknippad med grov västgötsk dialekt, tranor och ett sommarland, men för mig så otroligt mycket mer.

Jag har bott i den här staden i snart nitton år nu och oavsett var jag hamnar i framtiden kommer alltid Skara vara min trygga plats på jorden. Det är här jag har mina rötter och det är här jag har lagt grunden till hela mitt kommande liv. Både genom utbildning, men också genom kontakten med alla andra människor som bor här. I Skara skapar man en personlig kontakt med de flesta runt omkring sig och det är som många säger: ”alla känner alla" på ett eller annat sätt. Här finns en familjär och trygg känsla som inte går att hitta i de större städerna och att ha växt upp här har varit optimalt.

När jag tittar tillbaka på de nitton åren som gått inser jag hur mycket som egentligen har hänt, men också inte hänt. För så är det med den här staden, företag flyttar in och ut ur butikslokaler, byggnader byggs och rivs, människor kommer och går, men på något sätt är det ändå samma gamla stad. Jag hittade ett klipp på internet från ett nationaldagsfirande vid krönikebrunnen från 1960-talet och exakt samma känsla som jag får när jag tänker på Skara år 2018 fick jag även när jag såg klippet. Det var barn som sprang runt och tjoade, tanter och farbröder som stod och diskuterade allt mellan himmel och jord, ungdomar i grupper som stod och pratade, människor som kom direkt från jobbet, barnfamiljer som köpte glass, arrangörer som gick runt och tittade så att alla trivdes och många fler karaktärer som vi alla känner igen. Precis såhär ser det ut på de evenemang som görs idag också, den enda skillnaden är bara att barnen som var med i klippet från 60-talet idag tillhör kategorin tanterna och farbröderna som står och diskuterar.

Under de senaste två somrarna har jag medverkat på de flesta av stadens matmarknader och jag har tyckt att det har varit underbart att se hur så många av stadens invånare har slutit upp vid dessa tillfällen, både unga och gamla. För vi Skarabor tittar ut ur våra gömmor ganska ofta när det händer saker och vi blir bättre och bättre på det även om den generella bilden kanske är den motsatta. Jag har fått känslan av att fler och fler människor besöker matmarknaderna och alla de andra evenemangen runt om i staden och förhoppningsvis är detta en trend som håller i sig.

Skara är en stad fylld med historia och ibland glömmer vi nästan bort det. Tänk bara att vi bor i en av Sveriges äldsta städer och tänk hur många generationer som har levt här under de 1000 år som staden har funnits. Generationer som inte hade någon aning om att Skara skulle förvandlas till en kafé-, pizza- och frisörstad med ett rikt idrottsliv och en djäkneskola som inte är en skola längre. De hade inte heller någon aning om att Skara skulle bli staden där jag spenderade mina veckopengar på stadens alla kaféer, staden där jag skulle se tusen olika filmer på bio och staden där jag tog mina första steg ut i arbetslivet.

Nutidens Skara är en plats mest avsedd för barnfamiljer och pensionärer. Jag och mina jämnåriga befinner oss i åldern där de flesta av oss vill ut och upptäcka världen och därför anses inte Skara vara den optimala staden att bo i. Som ungdom får man ofta höra från vuxna att de tycker att det är synd att vi åker till Skövde eller Lidköping när vi ska shoppa eller festa, vi borde gynna vår egen stad mer. Men det finns tyvärr inget riktigt uteställe för oss här och utbudet av kläder som vi faktiskt har råd och lust att köpa för vårt studiebidrag och helglöner är inte heller så stort. För tyvärr är det så att den stora massan av oss ungdomar inte har lust att betala 500 kronor för en tröja utan känt märke. Dock tror jag att detta hade kunnat ändras om en större klädkedja hade etablerat sig och vi hade fått in vanan att handla i vår egen stad. Fram tills dess måste dock alla generationer försöka ta sitt ansvar i den utsträckning som går och skapa förutsättningar för de entreprenörer som redan finns här. Så nästa gång du ska köpa födelsedagspresent eller julklappar, gör det i någon av Skaras alla redan existerande butiker innan de också tvingas att slå igen och du blir tvungen att klaga ännu mer på att det står för många lokaler som ekar tomt i staden.

Lokaler som de flesta är belägna i Skaras många i Skaramått räknat nybyggda hus. Dessa hus som enligt gamla fotografier var vackra arkitektoniska skapelser, men som under den stora rivningsperioden under 60- och 70-talen ersattes av de hus som idag är placerade runtom i staden. Att i framtida byggnadsprojekt satsa på arkitektonisk formgivning som minner om gångna sekel istället för att bara bygga praktiskt är något som jag tror hade gynnat staden. Såklart styrs allt av de ekonomiska medel, men eftersom vi är stolta över vår gamla stad borde vi kanske därför även försöka återspegla det i stadsbilden.

Det finns säkert tusen olika förändringar som skulle kunna göras i vår kommun och kanske är Skara för utomstående endast en stad förknippad med grov västgötsk dialekt, tranor och ett sommarland. Kanske är det inte den optimala staden för ungdomar att leva i. Kanske är det inte världens mest otroliga stad. Men det är en stad som för många förknippas med hemma. Och kanske är det allt som behövs.

Annarella Albien Frick - ung i Skara

"Det bästa och värsta med Skara"

Elisabet Stålarm
Foto: Janne Andersson

Det pågår just nu en verbal uppgörelse om vad som är värst eller bäst med Skara. Om vi ska ta det från den positiva sidan är det bra att Skara väcker känslor.

Likgiltighet är inget som en kommun med dyrköpt varumärkesplattform eftertraktar. Låt mig redan nu förklara att jag är glad och stolt över att bo i Skara kommun och jag dristar mig även till att kalla Skara för min stad, trots att jag bor 15 kilometer från stadskärnan.

Vad är då det bästa och värsta med Skara? Svaret är givetvis helt subjektivt. Som nybakad Skarastudent år 1968 var det bästa Katedralskolan och det högst speciella studentfirandet. Likaså var de sex åren på Katedralskolan med profilstarka lärare som Eva Åsbrink, Svängis, Larsson, Båth, Texas, Saft, Konsa , Augelius med flera, en ögonöppnare för tösen från Norra Lundby. Det värsta var känslan av instängdhet. I och för sig – rälsbussarna gick fortfarande i tät trafik från stationen men i Skara följde livet sedan länge uppgjorda spår.

Återbördad till kommunen 14 år senare, år 1982, var helt klart Skara Tidningen det bästa med Skara. En tidning som vågade släppa fram gröna reportrar. Vi fostrades med varsam hand av skickliga chefer som Pelle Borg och Hans Menzing. Tidningen var stadens livsnerv, åtminstone kändes det så. Och tänk, den där nyårsnatten 1987, när Skara firade in sitt jubileumsår och TV sände direkt och Sven Ljunggren och jag jobbade. Kvällen blev till natt, Jag skrev, Sven fotade och framkallade färgfilm i badrummet på tidningen. Och över alltihopa lyste jubileumsgeneralen Gösta som en glad sol.

Medieuppmärksamhet hade staden i och för sig vant sig vid genom Bert Karlssons framgångsrika och kändistäta förehavanden och Sommarlands öppnande 1984 innebar att sommartorkan var över för Skara Tidningens del.

Till det bästa med Skara är att människor vågar pröva sina vingar. Mats Ljung och hans produktioner i form av nyårsrevyer och sommarfarser är ett exempel. Familjen Roser och Stadshotellets internationella framgångar ett annat. Lars Göran Blank med satsningen på Jula talar för sig självt i form av den mäktiga anläggningen vid E20. Andra som får pröva sina vingar är de elever som antas till Skara skolscen. Eller alla de barn och ungdomar som får uppleva teaterglädjen genom Charlies teater.

Men, men det får inte bli för roligt. Jag minns arga insändare från 90-talet. Insändarskribenter som stördes av glada skratt från sommarfarsen på Båtmanshuset gård. Det värsta med småstaden är den missunsamhet och jantelag som ibland sticker upp sitt fula tryne. Något som fick mig att frusterad skriva följande rader i mitten av 90-talet. Kan ses som aktuella än idag.

Skara skråar skränar skrämda Ropar ut sanningar – förvrängda Grannens framgång är ett hot Mot annans lycka gives blott en bot Riv itu och stycka

Tiden går och Skara består. Trots att torgförsäljningen på Skoltorget försvann för ett antal årtionden sedan. Trots att invanda affärer som Hedströms Tobak, Bergers Bokhandel, Gottis, Jorlinds skor, Jonnys, och andra i salig åminnelse, försvunnit. De har ersatts av nya och staden lever. Föreningslivet blomstrar och evenemangsutbudet är imponerande.

Ett är säkert: Skara har en själ. En själ som skapats av alla generationer som trampat runt på gatorna, jobbat i fabrikerna, hämtat styrka i domkyrkan eller valsat loss på Fokus. Vi som trampar runt på de knöggliga gatstenarna idag har ett ansvar för stadens själ. Vi ska hjälpas åt för att på bästa sätt göra livet så gott som möjligt för dem vi möter i vardagen och i Skara ska vi våga välja den soliga sidan av gatan.

Elisabet Stålarm - tidigare journalist. Moderat politiker och fd. oppositionsråd i Skara