Mottot för Arkitektupproret är "Det finns alternativ till fyrkantiga lådor". Det är ett gräsrotsuppror mot en förfulande arkitektur, för trivsammare städer och bättre boendemiljöer.

Rivningsvåg genom centrum

Förra året utsågs Sveriges vackraste stad i en omröstning. Det blev Sundsvall. Nu söks den fulaste. Det ska tolkas som staden med den mest förfulade stadskärnan. Under 60-och 70-talen gick en rivningsvåg genom Sveriges städer. Äldre bebyggelse fick ge vika för parkeringshus och fyrkantiga varuhus. De flesta av våra skaraborgska städer var inget undantag.

I omröstningen som äger rum i Arkitekturupprorets Facebookgrupp ligger Skövde, med 15 röster, just nu på plats nummer 33. Falköping har tre röster, bland annat en från skådespelaren Ulla Skoog. Tidaholm har än så länge en röst liksom Skara. Lidköping har ingen. Det ger ett betryggande avstånd från att vinna priset. Det är städerna som ligger 15 i topp som får motiveringar. Genomgående för dessa städer är tycks vara en framtidstro som fick en rivningsvåg att dra fram som en tsunami över en äldre och varierad centrumbebyggelse.

Öppen omröstning

Allmänheten både nominerar och röstar. Omröstningen är öppen till den 21 oktober. Staden som får den osmickrande utmärkelsen ska utöver någon form av prisceremoni, få ett konkret förslag på hur staden kan bli attraktivare igen.

Skicka in fina bilder

Håller du med om att Skara stadskärna är ful eller har den sin sköna charm? Skicka in en fin bild så gör vi ett bildspel. Skicka bilden till aktuellt@vgt.se eller lägg in den via vår Facebooksida..

Annons