Färden gick på E20 och vid Laxå svängde man söderut. Det föll några tveksamma regndroppar, med de försvann precis innan rastplatsen vid Hammarsbroarna när det var dags för fikapaus. Kaffet och smörgåsarna gav nytt bränsle inför en intensiv dag.

Besöket i Vadstena började med ett besök i Klosterkyrkan där guiderna Anna Eklund och Urban Bäckström trollband besökarna med sina berättelser. Det är en av Sveriges största medeltida kyrkobyggnader, till och med större än domkyrkan i Skara. I kyrkan finns det ett sextiotal altare och flera rikt utsmyckade altarskåp samt många ovärderliga träskulpturer.

Guiderna tog gruppen vidare till klosterbyggnaden. En byggnad som från början var ett kungapalats, men som i Magnus Eriksson testamente blev till ett kloster. Birgitta Birgersdotter gav instruktioner om att klostret skull bestå av 60 systrar och 25 bröder och alla dessa var underställda en abbedissa. Orsaken till att ha ett dubbelkloster, var sannolikt att säkra nunnornas behov av präster för bikt och mässor. Efter klostrets storhetstid kom fastigheten att användas som krigsmanshus, ett ”ålderdomshem” för krigare och sedermera sinnessjukhus Nu finns det åter nunnor i ett gult hus alldeles intill det gamla klosterområdet.

Efter en lunch på klosterområdet kunde gruppen ta en njutbar och uppfriskande promenad i det vackra vädret till Vadstena slott. Här väntade ytterligare två guider, tidstypiskt klädda. Det var prins Magnus och prinsessan Cecilia som passande kunde ta emot gästerna från Skara. Båda trollband sin publik genom vandringen i slottet med att leva in i sina rollfigurer på ett både underhållande och informativt sätt. De fick rungande applåder efter sin prestation.

Annons

Så var det dags att styra kosan hem mot Skara. Men, som brukligt, stannade man till för att njuta av kaffe och tårta på hemvägen. Ett passande stopp gjordes i Medevi där man förutom fika, kunde ta del av överraskande trädgårdsutställning. Efter ett halvt dygn på resande fot, återkom trötta, men förhoppningsvis något mera bildade Gillesmedlemmar till sin hemstad.