Närmare 100 medlemmar mötte upp för att tillsammans mingla, innan det var dags att inta de vackert dukade borden i Stora salen. Sorlet visade att de förväntansfulla gästerna hade bestämt sig för att dela en trevlig kväll. Skara Gilles ålderman, Tommy Kroon, hälsade välkommen och utbringade en skål för jubilaren. Så serverades den första, av de tre tidstypiska rätterna.

När bestickens klingade tystnade, var det så dags för Gillets ålderman att hålla sitt tal där han berättade om föreningens tillblivelse. Dåvarande brandchefen David Bergman hade mött en främling i staden som berömde dess skönhet, något som han själv ( och sannolikt många andra Skarabor ) tagit för given. Det ledde till att David, tillsammans med flera likasinnade, bildade Skaras hembygdsförening som kom att heta Skara Gille. Åldermannen fortsatte sin historiska berättelse genom att räkna upp några av alla de utfästelser grundarna hade med sitt Gille redan 1948. Man pratade om stadsvandring, om att dokumentera byggnader, personer och företag, sätta upp skyltar vid våra mest värdefulla besöksmål, om resor och sammankomster. Med mycket stor glädje och stolthet kan man idag slå fast att de flesta ( alla ) av grundarnas idéer har blivit verklighet.

Med Skara Gilles deltagande i räddningsarbetet av Båtsmanshuset har ännu flera drömmar förverkligats. Sedan 1988 genomförs interna möten i Båtsmanshuset. Lilla julafton har blivit en tradition. Numera hör också Nationaldagsfirandet och midsommarunderhållning med sillbuffé till nyare traditioner. Åldermannen kunde avsluta sitt tal med att visa delar av den vitala sjuttioåringens jubileumsprogram för resten av året.

Annons

Efter den välsmakande slottssteken var det dags för några av gästerna att hålla sina tal. Kommunalrådet Fredrik Nordström berömde Gillet för dess gärning och utlovade en present i form av vackra planteringar på gården vid Båtsmanshuset. Den förrförre åldermannen Bengt Palm gav uttryck för att det arbete som tidigare generationer utfört förs vidare av en aktiv Gillesnämnd och inte minst av aktiva och intresserade medlemmar.

Talen avslutades av Västergötlands hembygdsförbunds ordförande Sven-Åke Mökander. Han inledde med att överlämna ett vackert diplom till sjuttioåringen. Därefter uppmärksammade han några av Gillesnämndes ledamöter. Barbro Olofsson fick diplom och hedersnål bland annat för sina insatser som framgångsrik stadsguide i Skara. Ann-Britt Molander Johansson fick samma utmärkelser för sina insatser i att hålla Båtsmanshuset levande. Många fantasifulla upptåg gör att Gillets ”hem” hålls öppet och är ett flitigt besöksmål bland medlemmarna. Slutligen belönades den mångåriga medlemmen Elsa Söderlindh ( hon har träffat sju av de åtta åldermän som styrt Skara Gille ).

Elsa Söderlindh hedrades med Sveriges hembygdsförbunds hedersnål med lagerkrans och hon presentertades som hedersmedlem i Skara Gille av åldermannen Tommy Kroon.
Foto: Erik Sånnek

Hennes oefterhärmliga gärning belönades med Sveriges hembygdsförbunds hedersnål med lagerkrans. Åldermannen kunde också överraska Elsa med att hon utsetts till hedersmedlem i Skara Gille.

Desserten serverades. Festen fortsatte med underhållning på högsta nivå av TS-bandet. Spontan dans utbröt. Att döma av de deltagande på festen, kan firandet fortsätta. Kan Skara Gille även högtidlighålla sin 71-årsdag?