Tre kandidater tävlar om titeln Årets samhällsbyggare när Dagens Samhälle för fjärde gången arrangerar Stora Samhällsgalan, i år den 16 maj på Cirkus i Stockholm.

En jury har valt ut de tre finalisterna bland ett tjugotal nominerade som arbetat nyskapande och framtidsorienterat kring social och miljömässig hållbarhet eller bostäder, energi och infrastruktur.

Skara energi AB och Vallebygdens energi är en av kandidaterna för sitt samarbete som ger vatten och avlopp på landsbygden.

"Fastighetsägare på landsbygden kan frivilligt och till fast pris ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsnätet, vilket är bra för miljön. Inga tunga ideella insatser krävs," står det i motiveringen.

Tekniska muséet och Lerums kommun är de två andra kandidaterna.

I juryn som utser vinnarna sitter Åsa Romson, tidigare klimat- och miljöminister, vice stadsminister och språkrör (MP), Håkan Sörman, tidigare VD för SKL, Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, Roland Åkesson, tidigare kommunstyrelseordförande (C) i Mönsterås i 30 år, samt Dagens Samhälles vd och chefredaktör Olov Carlsson.