– Naturligtvis blir det här en subjektiv bedömning och mest en kul grej, uppger Västarvet på sin webbsida.

Världsarvet är en del av Västra Götalandsregionen och Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Här finns ambitionen att belysa natur- och kulturarvet från det lokala till det globala, från forntid till framtid och man vill göra historien levande och tillgänglig för så många som möjligt.

I oktober inleddes ett projekt som syftar till att uppmärksamma en kulturmiljö i varje kommun i regionen.

Varje söndag presenteras en särskild plats, byggnad eller liknande från en av de 49 kommunerna. Och första söndagen 2019 är det Skaras tur och här väljer man att lyfta fram domkyrkan, bland annat i sociala medier.

Redan nu presenteras kyrkan som ”en rikskänd profil i dubbel bemärkelse” på förvaltningens webbsida. Här kan man också läsa att Västergötland, enligt senaste forskningen, kristnades på tiden runt 900-talet. Vidare berättar man att det fanns en kyrka i Skara redan på 1000-talet men att den första kända kyrkan invigdes år 1150.

– Den stod på stadens högsta punkt, men tills i dag har resten av stadens mark vuxit upp runt omkring till följd av århundraden av gammalt avfall och rivna hus som staplats på varandra. Kvar av den medeltida kyrkan finns kryptan under koret, skriver man.

Från 1200-talet och framåt byggdes kyrkan vidare i gotisk stil, med sandsten från omkringliggande landskap. Biskop Brynolf Algotsson var drivande och han blev senare känd som mannen som förde en tagg ur Kristi törnekrona till Skara. En tagg, som enligt Västarvet, sägs finnas inmurad i kyrkväggarna sedan reformationens gallringar.

Annons

Under 1800-talet byggdes de två tornen som då hade platta tak. Tornen gav domkyrkan smeknamnet Skara byxor och även om tornen inte längre är platta lever smeknamnet kvar, påpekar man.

– I dag är Skara domkyrka en av de mest framträdande kyrkorna i Sverige och med de dubbla tornen tronande mot himlen kan kyrkan ses från långa avstånd över slätten, fortsätter förvaltningen.

När miljöer från samtliga kommuner presenterats ska sju av dem utses till underverk, uppger Anna Härdig, Västarvets digitala kommunikatör. Vilka de blir ska avgöras av Västarvets följare, som får rösta på sina favoriter via sociala medier. Omröstningen sker under Kulturarvsdagarna i september och vinnarna kommer presenteras på den nationella Kulturarvsdagen, uppger man.

Även om det handlar om en subjektiv bedömning och mest är en kul grej hoppas förvaltningen att omröstningen bidrar till att skapa kännedom om den lokala historien, berättar om spännande platser och inspirerar till utflykter.

Kulturmiljöerna hittills

Hittills har följande kulturmiljöer presenterats: megalitgravar, Falköping, Vaholms övert..

Kulturmiljöerna hittills

Hittills har följande kulturmiljöer presenterats: megalitgravar, Falköping, Vaholms övertäckta bro, Skövde, Kvarnbyn, Mölndal, Nääs slott, Lerum, Gamla staden, Hjo, Stationshuset i Hultafors, Bollebygd, kvarteret Amiralen, Essunga, miljön kring Thorskogs slott, Lilla Edet, Partille herrgård, Partille, Plantaget i Gamla staden, Åmål, Spinneriet i Rydal, Mark, Olidens kraftstation, Trollhättan, de ornamenterade lyktstolparna, Göteborg samt akvedukten i Håverud, Mellerud.