Efter introduktionen blev det en kort promenad till det första stoppet. Den öppna platsen som avslutar Järnvägsgatan, kallades förr Lilla torg. Här fanns det ett flertal välkända butiker förr. Fin-Andersson sålde tyger, Eric Johansson bedrev cykel- och sportaffär och Wimar Karlsson hade sin elaffär i den gamla fastigheten på Malmgatan 2. Tvärs över gatan fanns Lindmarks speceriaffär, Svenssons kaffehandel och ett kafé som kallades ”Gula hönan”.

Några tiotal meter längre ner på Malmgatan stannade Barbro vid lektor Luts hus. Här fick hon åter tillfälle att briljera med sin stora samling av spännande skrifter. Ett exemplar av matmor Johannas kokbok, tryckt 1823, som bland annat innehåller ett intressant recept på ”vita kakor”, är ett kärt minne från hennes mormors mor som var finkokerska hos familjen Lut. En som också bott i detta hus, var Skara Gilles tidigare ålderman Oscar Lefvander. Nu finns Skara Fastighetsbyrå på platsen. På andra sidan gatan fanns ett av stadens två gästgiverier fram till i mitten av 1930-talet. Då byggdes Församlingshemmet som invigdes den 25 april 1937 med en stor tillställning där över 400 potentater var inbjudna. I Mariasalen på Församlingshemmets andra våning, finns en mycket sevärd takmålning av Olle Hellström.

Några steg längre ner på gatan träffar man på det som idag är Albano. Här fanns fram till 1910 ett trähus som flyttats från den tomt där gamla biblioteket nu ligger, efter att lektor Björkegren köpt huset av änkefru Bagge. Enligt ett dåtida brev beläget ”långt utanför staden”. Huset flyttades ytterligare en gång, då till Härlundagatan och fungerade som skola för dövstumma. Den ståtliga byggnad som nu finns på platsen, ritades av arkitekt Ragnar Östberg.

Annons

I nästa korsning berättar Barbro om lektor Lantmanssons hus, en byggnad med många traditioner. Här bodde under en tid konstnären Maina Alm. De nuvarande ägarna fick för några år sedan kommunens byggnadsvårdspris och Anders Planck visade under kvällen sin konstnärliga ådra uppflugen på en byggnadsställning med penseln i hand.

Flickskolan byggdes på 1880-talet och ritades av Svante Tengblom. Här berättar Barbro gärna om en av sina personliga favoriter. Clara Vallmark lekte som barn med prinsar och prinsessor. Efter en olycka med en kälke, förlorade hon ett ben som ersattes av en protes. Hon blev tidigt rektor för flickskolan och var en populär dam bland stadens unga herrar. Hon var en stark profil som argumenterade för kvinnlig rösträtt. Hon kom att leva sitt liv tillsammans med Elin Trybom och de flyttade in i huset mitt över gatan. Här etablerades Sveriges tredje barnträdgårdsskola 1905. Många minns också tant Ruths lekskola och doktor Wingrens läkarmottagning.

Under tidigt 1900-tal bebyggdes också Alandersgatan. Några av de byggmästare som var verksamma här, var Oskar Dahlberg och CG Pettersson. Upp mot kyrkan möter vi en ruin efter St Nikolaus kyrka. Detta som först var en liten träkyrka, byggdes om till en romansk stenkyrka som efter en brand återuppbyggdes på 1300-talet. Resterna påträffades i slutet på 1800-talet, men först 1946 började man utgrävningar.

Efter detta stopp gick färden vidare till gården vid Båtsmanshuset där det som vanligt dukats fram kaffe och frallor. Även denna måndagskväll fanns Thomas Landahl på plats för att leda allsång. Det var extra festligt eftersom Skara Gille kunde uppvakta sin medlem nummer 600. Lisbeth Ehrnberg fick ta emot en vacker tavla, målad av Anna-Karin Medin.

Tommy Kroon