Ta en sådan sak som video. Finns någon under 25 år som ens vet vad jag pratar om? Hur förklarar man ett videoband för någon som inte har en aning om vad vi pratar om?

Jo, en gång i tiden fanns inte internet. Jo, faktiskt. Datorer fanns, men bara till att spela myyycket enkla spel i, eller kanske för att skriva ett brev som man sedan fick posta med frimärke. Frimärke? Nej, det får vi ta en annan gång.

Annons

Ville man streama en film fick man hoppas att någon annan gjort det åt en, i en plastförpackning som man fick ha en särskild maskin för att spela upp i. Plastförpackningarna kallades alltså video, ett slags USB-minne fast i plast och betydligt större. USB? Ja, just det, det var modernt för tio år sedan, så där tappade jag hälften av de unga. Ett slags moln fast i plast och ungefär som två handflator ihop. Två stora handflator vill säga. Om man viker ihop fingrarna.

Ett av mina första jobb var som biträde i en videobutik. Då pratar vi 80-tal och videobutiken var varje orts samlingsplats. Det var alltså dåtidens Netflix, dit man fick ta sig för att hitta filmen man ville titta på. Istället för att bläddra mellan aktuella filmer som nyligen haft biopremiär fick man leta bland plasthandflator som innehöll filmer som, kanske om man hade tur, var bara ett år gamla. De allra flesta var betydligt äldre.

Hittade man mot förmodan någon plasthandflata man var intresserad av fick man hoppas att ingen annan hade hittat samma handflata, och så fick man betala ungefär det som är hundra kronor (ja, i dagens penningvärde vill säga) för att få låna hem plasthandflatan i ett dygn. Sedan var man tvungen att lämna tillbaka handflatan i tid, annars fick man betala en ny hundralapp för en film som man ganska säkert inte var särskilt intresserad av i första läget.

Det här är bara 25 år tillbaka. Frågan jag funderar över nu är vad det är vi tar för självklart i dag som kommer att vara fullständigt ofattbart om 25 år. Vad i dag kommer att försvinna och hur förklarar man då det som är självklart idag?

Vad tror du? Skriv gärna och gissa.