I mitten av juli kör årets Travvecka igång och liksom tidigare år händer det då lite mer än vanligt i Skara med omnejd. Men i år är skillnaden att planeringen har samordnats och det som händer kommer att lyftas in i programmet och finnas samlat på hemsidan travveckan.se.

Travveckan är ett samarbete mellan Mega, Skara kommun, Skara Sommarland och Axevalla Travbana i första hand.

– Sen har vi andra aktörer som hoppar in, bland annat Hästlandet och Vuxenskolan, säger Peter Gustavsson.

Hästen kommer än mer att stå i fokus under veckan. Skara Hästland arrangerar aktiviteter inne i stadskärnan under flera av dagarna. Det kommer bland annat erbjudas att prova på ponnyridning och ponnykörning.

– En ambition är att man ska kunna uppleva hästen inne i stan. Sen är hästen så förankrad i Skara, vi har ju bland annat den äldsta veterinärmedicinska institutionen i landet här, säger Louise Albansson Brohede, Skara Hästland.

Programmet kommer att vara levande ända fram tills veckan drar igång, men programpunkter som redan nu kan nämnas är Skaraborgskampen med P4 Skaraborg, lådbilsrally, Sommarkväll med Scotts och Järnvingarna, Sommarland Live med Takida och Hardcore Superstar, veteranfotboll med kändislag, och premiär för Charlies teaters sommarföreställning vid Båtsmanshuset.

Solsken och fortsatt intresse kring de gröna hästarna i hästjakten är bara två av alla ambitionerna inför årets Travvecka.
Foto: Åsa Mwansa

Under torsdagen är det dags för årets hästjakt.

– Det har blivit otroligt populärt. Förra året var det slagsmål om den sista hästen, berättar Benny Ternemar, Axevalla travbana.

Annons

Små gröna hästar kommer för femte året att placeras ut i butikerna och den som hittar en får en lott om den visas upp på travet. Men hästarna har fått ett värde i sig själva och blivit samlarobjekt.

– Det bästa evenemanget som jag är med och ordnar är trav-fikat under lördagen som serveras till alla som cyklar till travbanan från Skara. Det är omkring 600 som cyklar och alla är hundra procent nöjda när de kommer fram, säger Peter Gustavsson.

Det finns bara fördelar med årets satsning på att samarbeta, menar kommunikationschef Peter Blom på Skara kommun.

– Tidigare har det ibland inträffat saker samtidigt, men nu samarbetar alla vilket gör att vi kan samordna och paketera programmet. Det är en otrolig framgångsfaktor, säger han.

Syftet med Travveckan är att locka besökare att komma till Skara några dagar innan Stochampionatet, men även att uppmuntra Skaraborna själva att vara hemma den veckan.

– Man ska känna att man är stolt över den här veckan, att man vill vara hemma. Det händer mycket, det är härlig stämning och turister är på plats, säger Rickard Bender, försäljningschef på Skara Sommarland.

Det blir en naturlig final på veckan med V64, V75 och slutligen Stochampionatet på travbanan.

– Så om någon frågar om det händer något i Skara så är svaret ja på den frågan, säger Peter Blom.