Eleverna går på Plusgymnasiets hotell- och turismprogram och hotellet som de gjorde sin praktik på heter L Óasis Zanzibar. Nu har alla fyra fått erbjudanden om jobb.

– Hotellet var mysigt och hemtrevligt. Spindlar och krabbor kunde man hitta lite varstans, det var en del av vardagen. Och den lokala maten var god, framför allt chips mayai som är en omelett med pommes frites i, säger Lovisa Larsson.

Olika arbetsuppgifter

Eleverna hade många olika arbetsuppgifter på hotellet. Manda Petersson berättar.

– Vi jobbade bland annat i köket där vi förberedde lunch och middag. Frukostbuffén ansvarade vi för helt själva och då ordnade vi pannkakor, äggröra, bönor, frukt och bröd. Vi städade också rummen och förberedde dem inför gästernas ankomst. Första veckan tvättade vi snäckskal som vi knöt ihop till ett vindspel, dessa hängdes upp som dekorationer på hotellet, säger hon.

Samarbete med massajkvinnor

Annons

Hotellpraktiken var lärorik men vistelsen i Tanzania bjöd också på många andra minnesvärda ögonblick. Sista veckan tillbringade eleverna i staden Arusha där Lovisa Larsson och Manda Petersson fick träffa de Massajkvinnor som de samarbetar med inom ramen för sitt UF-företag Wa Dada.

– Wa dada betyder systerskap och affärsidén går ut på att driva ett företag samtidigt som vi skapar ett värde för kvinnor. Vi hjälper till att sälja Massajkvinnornas tygkassar och armband i Sverige och vårt mål är att de på sikt ska bli självförsörjande, och att deras barn ska kunna börja skolan, säger Lovisa Larsson.

– Vi blev bjudna på te och pratade med kvinnorna genom en tolk. Det var så häftigt att träffa kvinnorna som vi samarbetar med, säger Manda Petersson.

Slavhandel

Ett annat minnesvärt ögonblick från resan var trippen till Prison Island på Zanzibar. Matilda Karén berördes av det hon fick se och höra om öns historia med slavhandel.

– Det var en fängelseö tidigare. För att komma dit åker man en liten båt cirka 20 minuter. Vi var på ”slave market” och fick lära oss om slaveriets påverkan på Zanzibar. På ön fanns bland annat en håla i vilken de brukade förvara slavar i väntan på att bli sålda på auktion. Det var upprörande att se hur människor blev behandlade under slaveriets tid, säger hon.

Nu när eleverna är tillbaka i Sverige ska de dela med sig av sina upplevelser till övriga elever på Plusgymnasiet i Skövde.