Många moderna bilar är utrustade med ett nyckellöst system, så kallad keyless. Det är en funktion som innebär att startnyckeln inte behöver sitta i tändningslåset för att den ska kunna låsas upp och startas, utan det räcker att du har den i till exempel jackfickan när du närmar dig din bil.

Relaterat: Fyra Volvo XC60 stulna

Baksidan med detta smidiga system är att kriminella har fått ett nytt sätt att stjäla bilen eller värdefulla reservdelar. Att förstärka radiosignalen från tändningsnyckeln är relativt enkelt.

– Det räcker att nyckeln ligger innanför ytterdörren i ditt hem för att tjuvarna med enkel teknik kan förstärka signalen så att det går att öppna och starta bilen och den typen av tillvägagångssätt blir allt vanligare, säger Ulf Lindholm, skadechef på Länsförsäkringar Skaraborg, i ett pressmeddelande.

Enligt Larmtjänst har den här typen av stöld, så kallade reläattacker, ökat under framför allt de senaste två åren. Nu senast har fyra bilar försvunnit i Skara där man kan misstänka att tillvägagångssättet varit detta. Men bilägare med nyckellösa system kan med några enkla säkerhetsåtgärder undvika att bli drabbade.

– Lägg inte bilnyckeln nära ytterdörren utan långt inne i bostaden. Det finns också särskilda förvaringspåsar som stoppar signalerna från nyckeln, annars kan man även lägga nyckeln i en metallburk med lock inne i huset, säger Ulf Lindholm.

Annons

Så skyddar du din bil

Förvara keyless-nyckeln i ett särskilt fodral som bryter radiosignalerna från nyckeln, en s..

Så skyddar du din bil

Förvara keyless-nyckeln i ett särskilt fodral som bryter radiosignalerna från nyckeln, en så kallad RFID-påse. Har du ingen RFID-påse, kan du lägga keyless-nyckeln i en plåtburk med lock hemma.

Utrusta bilen med spårsändare. Det kan ge en lägre självrisk på din bilförsäkring – kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

– En allt mindre andel av de stulna bilarna återfinns. När bilen med keyless-system saknas från garageuppfarten och inga nycklar är borta är det en rimlig hypotes att kriminella utnyttjat den här sårbarheten.

Att utrusta bilen med spårsändare är en investering som kan vara värd att göra och som kan öka förutsättningarna att hitta bilen vid en eventuell stöld. Försäkringsbranschen är oroad över att Sverige blivit ett slags smörgåsbord för kriminella ligor.

– Det skulle göra skillnad med lagändringar som till exempel underlättar utförselkontroller. Vi vet att internationella stöldligor opererar i Sverige och att många bilar direkt förs ut ur landet, säger Ulf Lindholm.

Det behövs två tjuvar (A och B). Den ena tjuven A ser till att vara nära nyckeln för att f..

Det behövs två tjuvar (A och B). Den ena tjuven A ser till att vara nära nyckeln för att fånga upp signalen som den hela tiden sänder ut. Exempelvis står tjuven utanför en husdörr eller fönster medan nyckeln finns inne i ägarens jackficka i hallen eller på annat ställe inne i huset.

Biltjuv A har en teknisk utrustning som förstärker nyckelsignalen och skickar den vidare till biltjuv B som står i närheten av bilen, som kan vara flera hundra meter bort.

Biltjuv B har en dosa som tar emot signalen och kommunicerar med bilen – som låses upp och larm och startspärr avaktiveras.

Sedan är det bara för tjuvarna att köra i väg, ut ur landet där bilarna programmeras om.

Relaterat: Smörgåsbordet står uppdukat!