Solen skiner som aldrig förr denna sommar, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Här hävdar bolaget också att mängder av el skulle kunna tas till vara med byggnadsintegrerade soltak på villor och sommarstugor.

Bolaget har tagit fram ett solindex som man hävdar dels visar vilket län som har bäst förutsättningar för solenergi, dels vilka kommuner som har det.

Och enligt indexet toppar Västra Götalands län den listan.

Och i länet hamnar Göteborg och Borås i topp medan Gullspång och Dals-Ed har sämst förutsättningar, berättar man.

– Det finns uppfattningar om att Sverige inte skulle vara bra lämpat för solenergi, vilket är en felaktig bild som vi jobbar hårt med att förändra. Med vår kartläggning vill vi visa hur mycket solenergi sm faktiskt kan produceras och vilka möjligheter som skapas genom innovativ och hållbar produktutveckling, säger Rick Khan Tariq, affärsansvarig för energilösningar till privatkunder på Vattenfall.

Relaterat: Intresset för solceller ökar markant

Han hävdar också att om samtliga småhus i Västra Götaland får soltak har Västra Götaland potential att producera lika mycket energi som Stockholms och Västmanlands län tillsammans. Länet skulle till och med kunna generera tillräckligt mycket energi för att förse 71 561 småhus med energi, uppger man också.

Så här placerar övriga kommuner i Skaraborg sig på listan: Lidköping (11:e plats), Falköping (15), Mariestad (18), Vara (22), Skara (26), Götene (27), Tidaholm (34), Tibro (39), Töreboda (40), Hjo (41), Karlsborg (45), Grästorp (46) och Essunga (47).

Annons

Fotnot:

Solindex är en kartläggning som, enligt Vattenfall, visar vilka kommuner som har bästa förutsättningar för solenergi (baserat på globalstrålning) och hur mycket energi som hade kunnat tas tillvara om alla hus i respektive kommun hade haft ett byggnadsintegrerat tak av solceller.