Kommunikationschefen Peter Blom och de andra medarbetarna på kommunikationsavdelningen har länge arbetat med och planerat inför invigningen av Viktoriaskolan.

— Jag tyckte att den var väldigt lyckad. Det har varit en lång planering och under dagen var jag personligen både spänd och nervös. Jag var väldigt lättad och glädjefylld på kvällen, säger Peter Blom.

Även skolans rektorer Maria Eriksson och Theres Kling tyckte att invigningen var mycket lyckat. Allt från att möta de förväntansfulla eleverna som ska börja på Viktoriaskolan till att möta Skarabor som var nyfikna på den nya skolan.

— Det var roligt att många var intresserade av att få veta mer om vår verksamhet, annars handlar det ofta mycket om bara själva lokalerna, säger Maria Eriksson.

Man uppskattar att omkring 5000 besökare kom till Viktoriaskolan i lördags om man räknar totalt sett under hela dagen med både invigningsceremonin, visningen av skolan för allmänheten samt kvällen för bara elever som börjar på skolan denna veckan.

— Vi grundar det inte bara på känsla, utan man brukar kunna mäta det på åtgång av maten. Vid 20 över tre-fyra hade vi serverat 3500 portioner av bakelsen. Sedan på kvällen när det var bara för elever var det också full fart. Vid sjutiden hade vi serverat lite över 350 pizzaslices.

— Sedan var det kanske inte alla som åt och en del kanske åt dubbelt, men det blir omkring 5000 besökare uppskattningsvis.

Annons

På kvällen kom därmed omkring hälften av alla elever som börjar Viktoriaskolan denna vecka.

— Det är en bra siffra, när vi öppnade dörrarna vällde det in elever. Det var jättekul att se. Vi delade upp det separat för allmänheten och elever så eleverna fick lära känna sin nya skola innan skolstart och träffa sina lärare i en annan situation än den traditionella.

Flera olika siffror har gått ut med hur många besökare man hoppas på, 6000 besökare är en sådan.

— Vi har sagt att vi är nöjda om det kommer omkring 4000-6000 besökare, så jag tycker vi får vara nöjda, säger Peter Blom.

Kostnaden för invigningen har skapat både diskussioner bland invånare och politiska protester.

— Taket på 500 000 kronor har vi absolut klarat, vi har summerat det nu till 450 000 kronor, säger Peter Blom.

I budgeten ingår inte bara själva invigningsdagen, utan även filmen om Viktoriaskolan och visionen för den som visades på invigningen och en kickoff för samtliga lärare på Viktoriaskolan som hölls innan sommaren.

— Filmen kostade 70 000 kronor och den har vi tagit med i budgeten fastän det är en film som kommer att leva i flera år. Den är inte bara till invigningen, säger Peter Blom.

Kickoffen för lärarna kostade 50 000 kronor och kvällen för eleverna kostade omkring 20 000 kronor.

— Om man ser på att vi lagt in det i invigningsbudgeten så gick invigningen och ceremonin inte på så mycket, menar Peter Blom.