Börja inte för tidigt. En nyårsbjudning bör enligt tradition börja lite senare på kvällen.

FAKTA: BÄSTA TIPSEN

1) Bjud på bästa champagnen som välkomstdrink, spara det billiga mousserande vinet till tol..

FAKTA: BÄSTA TIPSEN

1) Bjud på bästa champagnen som välkomstdrink, spara det billiga mousserande vinet till tolvslaget.

2) Prata inte för mycket om dig själv och undvik samtal som rör politik. Kom ihåg att skämt med sexangrepp ofta är bottennapp.

3) En bra nyårsfest kräver planering. Stå inte vid grytorna i köket hela kvällen om du är värd/värdinna utan förbered så mycket som möjligt innan gästerna kommer.

4) Bästa gästen är den som tänker på andra än sig själv. Bästa värdfolket är det som tänker på att gästerna ska ha roligare än de själva.

5) Kvällen är lång, somna inte före tolvslaget.

6) Vill du att festen ska fortsätta en bit in på det nya året, låt disken stå. Det finns ingen signal som är så tydlig på att det är dags att gå hem som när festfixaren börjar plocka undan och diska.

– Man bör definitivt inte börja festen före klockan 19, men det gör inget om man bjuder gästerna till klockan 20 heller. Börjar bjudningen tidigt blir tiden till tolvslaget lång.

Svåra koder att knäcka - klädkoder på inbjudningar är ”regler” för hur festdeltagarna ska vara klädda.

– Obegripliga koder krånglar till det, det är inte en människa som vet vad det innebär att vara ”festklädd” eller ”nyårsfin”. Följ etablerade klädkoder, tipsar Mats Danielsson.

Presenter - ses som en fin gest, men är inget tvång.

– Den som bjuder är glad bara över att du vill komma. Men är festen hemma kan det vara trevligt att ta med något personligt eller en blomma eller choklad. Är festen däremot i en hyrd lokal eller på restaurang är det ingen som förväntar sig en present, berättar Danielsson.

Under bordet - varannan dam varannan herre är en metod som ofta används när bordplaceringar bestäms. Men det finns andra sätt att tänka på med bordsplaceringen.

– Våga placera folk efter andra saker än om man är man eller kvinna, säger etikettsdoktorn.

Festlig dukning - en snygg dukning tillhör en riktig nyårsbjudning.

– Det viktiga när du dukar till en nyårsfest är att det ska vara vackert och ha en tydlig festprägel. Många tror att man måste ha flera vinglas, men har du inte olika vinglas kan du använda samma glas genomgående, säger Mats.

Det behöver nödvändigtvis inte vara det finaste porslinet eller bestick i silver som placeras på bordet.

– Se till att förrätt, huvudrätt och efterrätt intas i lugn och ro och ta pauser, men inte för långa, mellan rätterna.

Viktigast att ha kul- vett och etikett i all ära, men det viktigaste tipset av alla är ändå att ha kul.

– En lyckad fest är den där alla har trevligt. Det är värdfolkets ansvar att se till att alla gästerna trivs och att ingen glöms bort i samtalen. Bra värdfolk har alltid lite samtalsämnen förberedda, tipsar Danielsson som även uppmanar värdar och värdinnor till att bjuda in människor från andra kulturer att ta del av det svenska nyårsfirandet.

Hur gör man sen, utan att vara oförskämd, om gästerna håller sig kvar för långt in på småtimmarna?

– Ett bra sätt är att börja plocka bort alkoholen och att börja diska. Det finns ingen signal som är så tydlig på att det är dags att gå hem som när värdinnan/värden börjar plocka undan och diska, avslutar Etikettdoktorn.