Skaraborgs Läns Tidning

Annons

Så kan den svenska maten räcka

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Singelolycka på 26:an – bilförare förd till sjukhus

Klockan 15.03 larmades räddningstjänst, polis och ambulans till en singelolycka på väg 26.

Här är veckans mest lästa på webben

Ett gäng härjade i både Skara och Götene och ställde till oreda och en pensionerad läkare hade turen på sin sida och blev lottomiljonär. Det är något av det som hänt i veckan.

Team Secret tog hem 20 miljoner i e-sportturnering

Team Secret med Skarabon Ludvig "Zai" Wåhlberg slutade på en fjärdeplats i Dota 2-turneringen The International 2019. Laget blev utslagna av Team Liquid med 2–0 i kartor.

Browsing Collection nådde nästan hela vägen fram

Skövdebandet Browsing Collection hamnade på en tredjeplats i riksfinalen av P4 Nästa.
– Det var superkul att bara få vara med, säger Mimi Brander.

Petters mat: Tre goda rätter med herr Kantarell

Skogens guld – nu är det säsong och här bjuder kocken Petter Ljungberg på flera läckra recept.

Skara HF:s styrkebesked – vann allt i försäsongscupen

Tre matcher, tre segrar. Skara HF imponerade under helgens försäsongsturnering i Kungsbacka, och slog bland annat två seriekonkurrenter.

Bo har en unik pärla – en 50 år gammal racerbil

Under många år körde Bo Ridström racing och var en framgångsrik förare. Han har även renoverat och byggt många framgångsrika tävlingsbilar i sin karriär. I dag är han inte en lika aktiv förare, men han renoverar fortfarande motorer. I serien ”Min pärla” berättar Bo Ridström historien om sin Camaro -69, eller 69:an som han kallar den.

Kulturchefen: När Jönköping växer måste vi hänga med

Jönköping har ett bra kulturliv utifrån de resurser som ges, säger Johan Gärskog, chef för bibliotek och kulturproduktion. Utmaningen framöver blir att anpassa utbudet till en växande stad.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan