Annons

Så kan den svenska maten räcka

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Svalt intresse för chefstjänst hos kommunen

Nu har ansökningstiden till tjänsten som biträdande skolchef i Skara gått ut.
Elva personer har sökt.
— Vi hade kanske hoppats på några ytterligare, säger skolchef Jonny Palmkvist.

Från medeltid till äventyr med Bert

Medeltidens värld blev inte den turistdröm som politikerna i Götene hoppats på.
Efter två år hotar nedläggning.
Men så kommer Bert Karlsson med nya idéer och drömmen vaknar till liv igen.

Bil och lastbil i olycka - en förd med ambulans

En lastbil och personbil har krockat på riksväg 49 vid Axevalla Travbana.

Stipendiet tar Skaradomaren till VM: "Fantastiskt roligt"

Fotbollsdomaren Jusuf Bicoli från Axvall har fått 10 000 kronor i stipendium av Sparbankstiftelsen Skaraborg.
Pengar som han bland annat ska lägga på en studieresa till sommarens fotbolls-VM i Ryssland.
– Väldigt kul, säger 24-åringen.

Arbetsförmedling kan bli lägenheter

Arbetsförmedlingens nuvarande lokaler på Klostergatan kan komma att byggas om till lägenheter.

Bussolycka på väg 49 – fyra lindrigt skadade

En trafikolycka med en buss och en personbil inträffat på väg 49 utanför Våmb på onsdagsmorgonen. Fyra personer i bilen uppges ha blivit lindrigt skadade.

Martin Stenmark till konserthuset igen

Söndagen den 11 februari kommer Martin Stenmarck tillbaka till Vara Konserthus med föreställningen Syskonkärlek – Räkna med bråk.

Förvandlingen från skola till stadshus börjar i vår

Hösten 2019 får Skara ett stadshus i Djäkneskolans gamla lokaler.
Nu är upphandlingen klar, det blir Serneke som kommer att bygga om den före detta skolan till ett stadshus.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan