Skaraborgs Läns Tidning

Annons

Så kan den svenska maten räcka

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Tornums nyförvärv stärker företaget

Kvänumsföretaget Tornum AB har förvärvat samtliga aktier i Mundus Maskin AB - en svensk leverantör av spannmålsutrustning till framförallt svenskt lantbruk och dess industri.

Nu gäller eldningsförbud – brandrisken är "extremt stor"

Nu gäller eldningsförbud i Falköping, Skara, Tidaholm och Götene.
Skogsbrandrisken har graderats upp till "extremt stor".

De jobbar för att förebygga övervikt hos barn

Det finns ett problem med fetma i Skaraborg.
Onsdagens workshop i det Skaraborgsövergripande arbetet Friska Barn i Skaraborg handlade om hur man kan förebygga problemet.
– Vi har sett att man behöver samverka mer, sa Karin Skagelin, folkhälsostrateg på Västra Götalandsregionen.

VR-glasögon testas på äldre - tar dem till nya platser utan att färdas

De boende på äldreboendet på Norrmalm blir först ut med att testa VR-tekniken.
– Vi vill undersöka om äldre är mottagliga för VR och om den kan bidra till ökat välmående, säger Petter Fahlström.

Hoppade på biltak i Falköping


Professor i patientsäkerhet om fallet Therese - beror på brist på personal

Therese Broberg flyttades mellan olika sjukhus sammanlagt sex gånger. Oerhört beklagligt menar Hans Rutberg, ordförande i Svenska läkaresällskapets kommitté för säker vård. Han menar att patienterna utsätts för onödiga risker när de utlokaliseras till avdelningar där de inte hör hemma, men att det är en oundviklig följd av sjuksköterskebristen.

Så många utlokaliseras på Skaraborgs sjukhus

Utlokaliseringar, det vill säga att patienter vårdas på avdelningar där de egentligen inte hör hemma, är oundvikligt så länge det råder platsbrist.
Under förra året var i genomsnitt 31 patienter utlokaliserade per dag på Skaraborgs sjukhus och högst är trycket på ortopedin.

Alla sätt att läsa är bra - men de roliga är faktiskt bäst

Det finns olika vägar till att upptäcka läsningen. Många barn och unga finner den på egen hand, andra behöver hjälp. Åsa Storck vill hylla vardagshjältarna som får nya läsare att hitta rätt i böckernas värld.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan