Skaraborgs Läns Tidning

Annons

Så kan den svenska maten räcka

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Sommarlands restauranger - så klarade de kontrollen

Miljöenheten på Skara kommun har gjort livsmedelsinspektioner på Skara Sommarland under juli månad.
Tre av de kontrollerade restaurangerna måste vidta åtgärder snarast.

Högtryck i butikerna som säljer sommarprylar

Sommarvarorna går åt som smör i solsken i flera av Skövdes butiker.
– Vi har helt slut på flera av säsongsgrejerna, säger Therese Fredriksson på Biltema.

Rött blev blått för Ylva Pettersson

Nämn vilken kurs som helst och chansen är stor att Skaras oppositionsråd har läst den. Numera vet hon inte ens hur många högskolepoäng hon har.
– Jag har liksom pluggknarkat, säger Ylva Pettersson.

Politikerna höll budgetmöte på en yachtclub – kostade över en halv miljon

När regionfullmäktige skulle ha sitt budgetmöte i juni valde man att sammanträda på lyxiga Stenungsundsbaden Yacht Club. Notan: 640 000 kronor.
- Det är en stor samling och då kostar det mycket pengar, säger Magnus Berntsson (KD), som är ordförande i regionfullmäktige.

Nyförvärv till Skara IBK – efter Ringbloms 'värvningskupp'

Skara IBK har gjort klart med ett nyförvärv. Marcus Persson ansluter från IBK Dalängen – efter en lyckad 'värvningskupp' av Ulf Ringblom.
– Jag har sagt till honom att någon gång kommer jag att se dig i Skara IBK:s matchtröja, och så blev det ju, säger han.

Sverigedemokraterna slår in öppna dörrar

Sverigedemokraterna slår in öppna dörrar, tycker signaturen Sverigevän i sin replik till Thomas Morell och Josef Fransson.

Linda har en sjukdom som inte syns: Folk som ser mig nu har inte en aning

Att ha en sjukdom som inte syns utanpå kan göra att folk har svårt att förstå varför man inte orkar leva som man gjorde förut.

Ternemar på upploppet – gör sista Stochampionatet som travbanechef

Benny Ternemar har blivit synonym med travet på Axevalla. Men efter 34 år som verksam på banan blir helgens Stochampionat hans sista som travbanechef.
Möt "Mr. Axevalla" och läs om mardrömsupplevelsen han aldrig glömmer, om varför han inte vill bli kallad VD och om hur han känner inför att snart behöva städa bort minnena från kontoret.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan