Ett trygghetsbesök på natten via kamera handlar om att istället för att personalen går in och kollar till den så startar de kameran under en överrenskommen tidpunkt för att se att den äldre sover som de ska.

— När vi går in finns det en risk att vi väcker dem, vi är försiktiga och tysta, men det kan räcka med att dörren klickar till för att de ska vakna och få sömnen störd. En del blir då jätterädda, säger Åsa Gustafsson från nattpatrullen som är en av de som gör den nattliga tillsynen.

Med trygghetskameran kan hon istället starta surfplattan i bilen och se hur Inez Hallgren och de andra med kamera hemma har det utan att riskera väcka dem, för kameran är helt tyst. Om Åsa ser att Inez har ramlat ur sängen, vilket det finns en risk för, så åker de dit och hjälper henne.

— Om hon inte ligger och sover så åker vi ut direkt.

Inez Hallgren vaknade lätt till av att någon gick in på natten, därför tyckte hon och hennes son Thord Hallgren att kameran var ett bra alternativ så hon inte får sin nattsömn störd.

— Hon tycker inte om när någon kommer in på natten, för dörren låter och det var svårt att veta vem som kom in. Kameran är bättre för den hörs inte och det är inte massa olika människor som går in. Det viktiga är att hon inte blir liggande utanför sängen utan att få hjälp, säger Thord Hallgren.

— Det var väl bra, instämmer Inez Hallgren som tycker det är bra att slippa bli störd på natten.

Annons

Det är bara under de tidpunkter som brukaren och hemtjänsten kommit överrens om som kameran kan startas för tillsynen.

— Ingen kan titta på dagtid eller andra tider än då den äldre själv vill, säger larmadministratören Susanne Carlsson.

— Det är den enskilda som styr efter vad som känns bra för stunden. Om man efter två månader ångrar sig så går vi tillbaka till besök på natten, säger Eva Sundberg, systemförvaltare.

För Inez del är det under en viss timme på natten som hon kan kollas till av nattpatrullen. Kameran är igång bara en minut. Inget ljud spelas in, inte heller sparas några bilder, men det loggas i systemet att någon har gjort tillsynen.

Hemvården har under hösten börjat med trygghetskamerorna som en valmöjlighet till äldre. I nuläget är det fem brukare som har kameror hemma, den femte fick sin kamera på torsdagseftermiddagen.

Men det finns en hel del fördomar om trygghetskamerorna. Som att de äldre får kameraövervakning istället för besök och att detta är ett sätt att spara in pengar och personal. Så är det definitivt inte.

Kameran är också frivillig och Eva Sundberg poängterar att det inte är en lösning som passar alla, för de som får hjälpinsatser under natten är kameran inte aktuell. För andra är det en lösning på problemet att sömnen störs av besöket, då kan kameran få dem att må bättre eftersom de sover bättre.

— Det är viktigt att inte få sin nattsömn störd. Brukare som personalen har märkt blir störda av att vi tittar till dem på natten har fått frågan om de vill testa kameran, säger Susanne Carlsson.

— Det känns väldigt bra att kunna möta detta behov också, några har hört av sig och väntat på att vi ska komma igång. Vi har inte gjort någon aktiv marknadsföring, men har informerat i hemvårdsgrupperna och hos brukare och anhöriga, säger Eva Sundberg.