En julig doft sprider sig från ugnen där en vegetarisk Jansson snart är färdig. Samtidigt skivar Ebba Öberg kokta kalla rödbetor tunt med hjälp av en osthyvel, för att sedan toppa dem med hovmästardressing och dill. Inspirationen till betorna kommer från gravad lax.

— De första åren som vegetarian gjorde jag ett mer traditionellt julbord och använde substitut för köttet, som sojakorv eller quornfärs. Nu tycker jag det är roligare att laga maten från grunden med bra råvaror, säger Ebba.

— Problemet om man ska laga vegetarisk mat och inte är vegetarian är att man ofta börjar i fel ände. För ofta äter man ju kött med tillbehör, så man får ändra bilden av hur en måltid är uppbyggd och göra grönsakerna till huvudrätt i stället, säger hon.

Hon blev vegetarian främst av miljö- och hälsoskäl men också för att det inte var så stor uppoffring.

— Jag är inte jätteförtjust i kött, säger hon.

Annons

Det började med en vegetarisk vecka på prov och hon insåg att det passade henne.

UGNSBAKAD BÖNPASTEJ

Denna pastej äts med fördel kall, passar bra som smörgåspålägg.

Ingredienser: ..

UGNSBAKAD BÖNPASTEJ

Denna pastej äts med fördel kall, passar bra som smörgåspålägg.

Ingredienser:

2 burkar svarta bönor, eller 7 dl egenkokta

1 lök, finhackad

1 champinjon, finhackad

1 ägg

Torkad mejram

Nejlika

Nystött kryddpeppar

Kanel

Salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 125 grader. Mixa bönor, lök och svamp till en homogen röra, krydda efter smak. Det ska smaka jul, men inte pepparkaka.

Häll sedan blandningen i en form och baka i ungen i cirka 1 timme tills pastejen har stelnat och fått färg.

— Jag har alltid haft ett stort intresse för mat och smaker, jag var ofta med och lagade mat hemma. Nu läser jag mycket mattidningar och recept på nätet och testar gärna nya smaker ihop, säger Ebba och rabblar upp en mängd olika sätt man kan kombinera ihop en sallad, gratäng eller bönröra.

Det låter hur lätt som helst. För att underlätta för den som inte tycker att det är lika enkelt delar Ebba med sig av recepten till några vegetariska rätter som passar på ett julbord.

När hon lagar julmat är det viktigt att det smakar jul, säger hon. Till exempel har rödbets- och morotspatén en tydlig saffransmak och nötbullarna smakar kryddpeppar.

För att få variation i rätterna så att de kompletterar varandra bör det finnas både kalla och varma rätter, det blir lätt lite tråkigt annars, och tänk på att göra mat med olika konsistens, tipsar Ebba.

Lägg även lite extra omtanke på salladerna. Genom att exempelvis lägga till nötter och kokt brysselkål blir det genast matigare än en vanlig gurka-tomat-sallad.

VEGETARISK FRESTELSE

Smakar väldigt likt en vanlig Jansson, med samma kryddor som ansjovisen kryddats med. Ös på..

VEGETARISK FRESTELSE

Smakar väldigt likt en vanlig Jansson, med samma kryddor som ansjovisen kryddats med. Ös på med lite extra salt, så blir den goda sältan rätt också.

Ingredienser:

1 kg mjölig potatis, skalad och skuren i stavar

1 stor lök, skivad

4 dl grädde

6 hela nejlikor

6 kryddpepparkorn

1 kanelstång

4 champinjoner, finhackade

1 nypa nystött kryddpeppar

1 nypa mald kanel

25 g smör

ströbröd

Salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp grädden med de hela kryddorna och låt stå och dra i en kvart. Var aktsam så att grädden inte kokar över. Stek under tiden svampen i en klick smör och krydda med resterande kryddor.

Sila av kryddorna från grädden och koka upp på nytt med löken. Krydda med salt.

Varva sedan potatis, lök och svamp i en ugnsform. Häll på kryddgrädden och fyll på med mer grädde om det inte täcker. Strö över ströbröd och klicka över smör. In i ugnen i cirka 1 timme, tills frestelsen är gyllenbrun och väldoftande.

Som gravad lax, utan lax och inte heller gravad. Fast god!

Ingredienser:

45 r..

Som gravad lax, utan lax och inte heller gravad. Fast god!

Ingredienser:

45 rödbetor

Dressing:

2 msk olivolja

1 msk äppelcidervinäger

2 msk honung

1 msk grovkornig senap

Färsk dill, slarvigt hackad

Salt och peppar

Gör så här: Koka rödbetorna, låt svalna, skala och skär i tunna skivor. Mandolin, eller osthyvel funkar bäst.

Blanda till dressingen efter smak. Lägg upp rödbetsskivorna på ett fat och toppa med lite dressing. Strö på extra dill, flingsalt och lite nymalen peppar.

JULSALLAD MED SAFFRANSDRESSING

En matig och saftig julsallad. Ta favoritgrönsakerna, färska som blancherade, och blanda med..

JULSALLAD MED SAFFRANSDRESSING

En matig och saftig julsallad. Ta favoritgrönsakerna, färska som blancherade, och blanda med olika sorters färsk kål. Till exempel:

Ingredienser:

200 g småbladssallad

2 stjälkar färsk grönkål, finhackad

Tomater i fina färger

1 rödlök, strimlad

Brysselkål, finstrimlad

Lite fänkål, strimlad

Rostade valnötter

Dressing:

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

1 halvt paket saffran

Salt och peppar

Gör så här: Hacka upp salladen och lägg i en fin skål. Mixa ihop dressingen och häll över salladen. Krama in smakerna ordentligt och toppa med rostade nötter. Lite blodapelsin eller granatäpple till är fint med.

JULIGA NÖTBULLAR

Kryddpepparen sätter ordentlig julprägel på dessa nötbullar. Sojan är salt, så se upp me..

JULIGA NÖTBULLAR

Kryddpepparen sätter ordentlig julprägel på dessa nötbullar. Sojan är salt, så se upp med sältan. Var inte rädd att ösa på med salvian. Blir cirka 25 nötbullar.

Ingredienser:

500 g skogschampinjoner, mycket finhackade

1 lök, mycket finhackad

125 g nötter, gärna valnötter

3 msk potatismjöl

En skvätt kinesisk soja

Nystött kryddpeppar

Torkad salvia

Salt och peppar

Gör så här: Fräs svampen och löken i lite olja, och krydda med salt och peppar. Grönsakerna ska få färg men inte brännas. Mixa under tiden nötterna till småbitar.

Blanda svampfräset med övriga ingredienser och forma till små bullar. Stek dem sedan gyllenbruna.

GRÖNSAKSPATÉ MED SAFFRAN

En smakrik paté, som blir en mättande huvuddel på julbordet. Äts varm, eller kall.

..

GRÖNSAKSPATÉ MED SAFFRAN

En smakrik paté, som blir en mättande huvuddel på julbordet. Äts varm, eller kall.

Ingredienser:

500 g rödbetor

500 morötter

2 dl färskost

2 mediumstora ägg

0,5 g saffran

Muskot

Salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och koka rödbetorna mjuka. Det är lättast att skala dem efter att de kokats. Skala och riv morötterna.

Blanda sedan hälften av osten och ett av äggen i en bunke, och resten av osten och äggen i en annan. Ena röran smaksätter du med saffran och den andra smaksätter du med muskot. Krydda med salt och peppar, krydda rejält.

Skala och hacka rödbetorna och blanda ned i muskotröran. Häll sedan röran i en smörad ugnsform.

Blanda ned morotsrivet i saffransröran häll det i formen över rödbetsröran. Baka i ugnen i cirka 1,5 timme tills patén har stelnat, fått färg och luktar gott.

Mat
Jul