– I Skaraborg är det 12 kommuner som berörs, berättar Patrik Björck, distriktsordförande för Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

Han menar att det är ett välbehövligt tillskott för mindre kommuner för att klara framtida utmaningar.

Idag presenterade Socialdemokraterna ett nytt förslag som man menar ska ge ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige, med en välfärd man kan lita på, också på landsbygden.

- När det går bra för Sverige ska det märkas även i våra mindre kommuner, säger Patrik Björck. Skaraborgs mindre kommuner har stora utmaningar de kommande åren med fler barn och äldre. Socialdemokraterna går till val på vad partiet själv beskriver som det största trygghetspaketet i modern tid. Idag preciserade partiet en satsning ur de 40 miljarder som partiet föreslagit i sitt valmanifest. Socialdemokraterna vill tillföra två miljarder kronor årligen till framförallt mindre landsbygdskommuner.

– Resurserna ska ges årligen utöver tidigare beslutade anslag och utöver det kommunala utjämningssystemet. Pengarna kommer inte att öronmärkas – det är lokalt man vet behoven bäst, förklarar Patrik Björck.

I Skaraborg är det 12 kommuner som kommer att få ta del av stödet om det blir en socialdemokratisk regering också efter valet. Det är Essunga, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skara, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vara.

Annons

- Gränsen går vid ett invånarantal på 30 000. Halva stödet består av en fast del – lika för alla berörda kommuner, medan den andra delen är baserad på antalet invånare. Stödet är generellt och kommunerna nyttjar det där de anser att det behövs som mest, förklarar Patrik Björck.

Förslaget i korthet

2 miljarder kronor per år till landets mindre landsbygdskommuner.   

Förslaget berör..

Förslaget i korthet

2 miljarder kronor per år till landets mindre landsbygdskommuner.   

Förslaget berör 179 landsbygdskommuner som alla har mindre än 30 000 invånare.     

1 miljard kronor fördelas jämnt oavsett invånarantal, resterande del fördelas per invånare.     Hur resurstillskottet ska används ska beslutas lokalt i kommunen.