Kommande helg arrangeras den årliga Billingeritten med basplats i Lerdala. Tävlande från en stor del av landet är på plats, allt från landslagsryttare till de som gör sin första ritt i Prova-På-klassen. Inte mindre än tre DM rids, Halland, Närke och Västergötland.

I DM för Västergötland är det sex ryttare som gör upp om medaljerna. Essunga Ryttarförening har en ryttare med, Mariestads Ridklubb två ryttare och från Billingens Distansridklubb finns fem ryttare med i klassen. Även ryttare från andra delar av landet ingår i klassen och totalt kommer 21 ryttare till start i denna klass. På lördag eftermiddag vid femtiden kan vi hylla våra medaljörer i de tre DM-klasserna.

Distansen som rids är 80 km med obligatorisk veterinärkontroll före ritten och även under ritten. Efter ridna 32 km blir det veterinärkontroll och obligatorisk vila 40 minuter, samma efter ridna 62 km och slutligen veterinärkontroll efter målgång.

Om hästen uppvisar minsta defekt vid någon av kontrollerna utesluts den vilket även kan ske efter målgång. Tre veterinärer finns på plats för att ha koll på att hästarna mår bra. Förutom klassen 80 km tävling ingår klasserna 50 km tävling, 40 km Clear Round och 18 km Prova-På. Totalt finns deltagare från 23 klubbar, varav 9 är från distrikt Västergötland, på plats.