I höstas avsade sig en SD-ersättare sitt uppdrag, och eftersom det var slut på personer på partiets senaste vallista kunde ingen ny ersättare utses. Då hade partiet två ersättare kvar, istället för tre som de har rätt till.

— Det är saker vi inte har makt över, men det inget problem. Förra mandatperioden var jag och Oskar Lindblom själva på två platser och det löste vi, sade Anders Forsberg (SD), gruppledare för partiet i Skara och riksdagsledamot, till tidningen då.

Nu har två SD-politiker till avsagt sig sina uppdrag. Ove Berlin (SD) avsade sig sitt uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige i början av januari.

Mikael Vallin (SD) har avsagt sig sina uppdrag i Skara kommun. Han är ordinarie ledamot i kommunfullmäktige och ledamot i kultur- och fritidsnämnden.

Annons

— Jag tycker det är olyckigt givetvis, men vi får se hur det går. Mikael Vallin har aviserat att han ska flytta från kommunen och med Ove Berlin är det inte hundra klart än, säger gruppledaren Anders Forsberg.

Om man följer vallistan så blir Barbro Magnusson nu ordinarie ledamot i kommunfullmäktige. Några ersättare blir det inte för partiet.

"Givetvis inte bra"

Om någon av de fem ledamöterna är frånvarande tvingas Sverigedemokraterna ha en tom stol.

— Samtidigt är vi fullsatta i kommunfullmäktige, vi har fem mandat och fem förtroendevalda. Det är inte bra givetvis att vi inte har några ersättare. Ambitionen är att vi ska utnyttja våra demokratiska rättigheter och vara närvarande fullt ut.

Hur stor är risken att SD har tomma stolar i kommunfullmäktige?

— Det är jättesvårt att sia om vad som kommer att hända vid enskilda möten. Vi har en ledamot som har en sjukdom och behöver gå på behandlingar. Men vår ambition är att vi ska kunna klara det här och hålla våra platser, säger Anders Forsberg.

Just nu pågår nomineringsarbetet inför valet 2018. Då kommer det att finns fler personer på SD:s lokala vallista.

— 2018 är jättespännande och vi tror att vi kommer få ett bra valresultat. Vi räknar med att fördubbla antalet platser, så vi kommer behöva folk på listorna. Vi håller på med det arbetet nu.

Läs mer: Slut på SD-vallistan