För nionde året i rad har det varit Charlies sommarteater på Båtsmansgården i Skara. Första året bestod deras scen av två lastpallar och i publiken var det runt 20 personer. Nu för tiden har de stor scen med kulisser och publiken fyller gården.

Årets föreställningar Karlsson på taket och Rakt ner i fickan lockade fler åskådare än någonsin tidigare.

— Vi har ett publikrekord. I runda slängar var det 1800 personer som kom och tittade. Det kan man jämföra med knappt 1500 förra året, som var det tidigare rekordet, säger Marita Graad-Jansson från teatergruppens styrelse.

Tar tid att sprida

Marita tror att det tar tid för en teater som deras att växa.

Annons

— Vi marknadsför det ju i Skara med affischer och det senaste har det varit mycket Facebook, men jag tror att det är mun till mun som gör det. De som såg förra året kommer igen och den här gången kanske de har med sig en granne.

Det handlar såklart även mycket om ensemblen.

— Ja, sen är det ju att ensemblen är fruktansvärt bra.

Att välja rätt föreställningar är också viktigt.

— Karlsson på taket vet ju alla vem det är. Alla visste väl inte vad Rakt ner i fickan handlar om, men de vet att vi gör något roligt på sommaren, där det blir mycket skratt.

Vill inte dra iväg

Som mest hade de 136 personer på en av sommarens föreställningar - och då är det riktigt fullt med folk på gården.

— Vi har ett tak som räcker för 70 personer, men det har ju inte räckt till. Vi får inte plats med ett större tält och sen så vill vi ju hålla det så här som det varit. Om någon vill komma och sitta utanför så går det jättebra, men vi vill inte dra iväg för mycket. Det är gården som är det här mysiga.

Det är inte aktuellt att flytta teatern till en rymligare plats?

— Nej, då får de nog bära ut oss.

”Känns tomt”

Efter många timmars repetitioner och dubbelföreställningar under tre veckoslut, plus extraföreställningar, tycker Marita att det känns lite tomt nu när allt är över för i år.

— Man saknar ensemblen och publiken. Men nu ser vi fram emot julföreställningarna på Skara skolscen istället, säger Marita Graad-Jansson.

Läs mer: Festlig familjefars och kalasbra Karlsson