Ännu har inte det sammanlagda antalet besökare sammanställts, men till i fredags hade Kata gård haft hela 82 000 besökare. Detta är 12 000 besökare fler än föregående år.

Marie Wennerholm, besöknäringsstrateg i Skara kommun, ser att ökningen beror på en förlängd säsong.

– Vi öppnade tidigare i år. I fjol var invigningen 7 maj och då hade vi inte transäsongen med oss, säger hon.

I år hölls invigningen istället 17 mars, alltså betydligt tidigare.

Även nästa år planerar man att starta säsongen med transäsongen i åtanke. Med tidig invigning blir planeringstiden också knappare och arbetet inför säsongen är i full gång. Det är mycket att hålla reda på när ett besöksmål är populärt.

– Att ha många besökare ställer krav på parkeringsplatser, sittplatser i cafét och faciliteter som toalett. Man ska tänka sig för vilka konsekvenser det kan få och samtidigt erbjuda god service.

Vill vårda och utveckla

Wennerholm påpekar den stora vikten man lägger på hållbart arbete.

– Det är en kulturhistoriskt känslig miljö och det gäller att man gör på rätt sätt. Vi vill långsiktigt vårda och utveckla besöksmålet Varnhem, säger hon.

För att göra det krävs strategisk rollfördelning, man arbetar nu på att skapa en gemensam organisation som tar hand om arbetet. Bildbanker och färdiga texter med korrekt fakta ska skapas och finnas tillgängliga.

Förebilden är Läckö slott.

Annons

– I arbetet med Läckö har man tagit det försiktigt och tänkt hållbart. Det har tagit 30 år att bygga upp det, och vi är bara i början, säger Wennerholm.

Att Kata gård varit uppskattat kan man se på gästböckerna där det mest frekvent använda ordet är “fantastiskt”.

– Det är ett jättefint betyg och det är roligt att ha detta att jobba med. Man får en liten indikation på var människorna kommer ifrån och vad de upplevt, säger Wennerholm.

Utöver det kulturhistoriska perspektivet är Kata gård också populärt i arkitektkretsar. Sveriges äldsta arkitekturtidskrift ”Arkitektur” har förutom att ha haft gårdskyrkan på omslaget också haft ett tiosidigt reportage om den.

Byggnadsverket, som är skapat av arkitekten Magnus Silfverhielm, har också blivit nominerat i två tävlingar i Europa.

Promenad på Rosenstigen

Några av besökarna som lockas till Kata gård är Elin Höglund, Katarina Kjellberg och Alva Höglund. Katarina har besökt platsen förut och ville ta med döttrarna dit.

– Det är roligt att se, och märkligt att det inte gjorts en utgrävning tidigare, säger Katarina.

Efter besöket väntar en promenad på Rosenstigen, den två kilometer långa vandringsleden som sträcker sig runt området.