Till tio-färjan samlades 30 personer där Inger Martinsson tog emot för att sedan ta sig över Brommösund. Solen sken och temperaturen var perfekt för att cykla. När färjan lade till kunde de som inte hade egna cyklar hyra. Ön är till stora delar naturreservat och endast de som har hus får ta över bilar.

Vi togs emot på ön av Bengt Svensson som skulle vara färdvisare under dagen.

Besöket började med en guidning av Olle Lindhal. Han berättade att ön under sin storhetstid hade cirka 500 bofasta med egen skola och handelsbod. Det fanns ett stort glasbruk på ön som tillverkade flaskor i huvudsak. I dag ägs ön av Sveaskog.

Vi fick många berättelser om personer på ön hur de levde sin vardag. Vi gjorde också ett besök i museet.…

Annons

Så var det dags att börja cykla på smala grusvägar som ledde fram till Rövarsand. På vägen gjordes uppehåll och Bengt Svensson berättade om hus som legat utmed vägen.

Nu var det dags för medhavd fika. Solen gnistrade och utsikten över Vänern var fantastisk. Så var det dags att bryta upp och fortsätta trampandet.

Nästa stopp låg i slutet av en mindre väg med vacker strand som heter Sandvik, där klättrade deltagarna upp på Brommös högsta punkt med stup rakt ned. Utsikten var otroligt vacker.

Väl tillbaka på stranden var det dags för lunch. Korv grillad över öppen eld med bröd, senap och ketchup. Det blev tyst en stund, men när alla var mätta var surret igång igen.

Vi drog oss nu mot färjeläget. På vägen blev det fikastopp vid gamla skolan där Bengt Svensson bjöd in oss att se hur det såg ut förr. En fantastisk renovering med bibehållen skolsal med griffeltavla och kateder.

Här bjöds på kaffe och hembakade muffins uppe på berget i trädgården.

Nu var det dags att ta färjan över och återvända till Skara. Deltagarna tackade Inger och Bengt för ett fint arrangemang och undrade när nästa cykeldag blir.

Åke Ericsson

Ordförande

PRO Skara

PRO