Därför ställer nu moderaten en fråga till näringsminister Mikael Damberg (S) om vad regeringen tänker göra åt problemen.

– Min uppfattning är att han hittills duckat för att ta ansvar, menar Cecilia.

Tyvärr tycks regeringen inte vilja se växande problem, inte minst utanför tätorter och heller inte vilja ta tag i problem anser Widegren

– I dagarna har vi kunnat ta del av hur invånare och företagare i exempelvis Falköping, Mariestad, Hjo och Moholm med omnejd i Skaraborg, drabbats av utebliven post i flera dagar och det har varit återkommande under sommarmånader och sensommaren.

Hon har nyligen pratat med en kvinna som startat nätförsäljning av bland annat barnkläder som drabbats. Och för dessa kategorier är det oerhört viktigt att posten fungerar som den ska.

– Jag har också fått meddelande från många äldre som nu kan få sin medicin utburen med post. Problemet är att den inte kommer fram när den skickas från apoteken.

Annons

Cecilia Widegren har tidigare debatterat med Peter Eriksson (MP) i riksdagen om just den här frågan. Han sade sig då ha fått löften från Postnord om att det skulle bli förbättringar.

– Problemet är att inget händer. Postnord beskriver bland annat problem med sommarvikarier, sjukskrivna, personalbrist, för att nämna några. Men det duger inte, säger hon.

Widegren konstaterar på nytt att detta drabbar den som har beställt läkemedel eller den som bedriver företag. Riksdagen har fattat ett beslut om att vi ska få post som skickas till oss fem dagar i veckan.

– Ska man ändra på det direktivet krävs ett nytt riksdagsbeslut, därför är det förvånande att regeringen inte agerar när det mest grundläggande inte fungerar.

Widegren anser att detta gör det mycket problematiskt för att verka på landsbygden i bland annat Skaraborg. Hon är också upprörd över siffrorna i SVT:s senaste granskning.

– Nu visar det sig dessvärre att kvaliteten på bolagets tjänster fortsätter att bli allt sämre. Granskningen visar att Postnord inte nått upp till ett av sina viktigaste mål, att 94 procent av kunderna ska få sitt brev leverat till nästa dag, en enda månad sedan löftena om förbättring.

Postnords ledning menar att detta beror på de sparkrav som uppstår när allt färre sänder brev i Sverige.

– Oavsett anledning, så duger det inte. Sverige och svenskarna förtjänar ett postväsende som går att lita på. Och som deras medarbetare kan känna stolthet över, nu känns det som om många har gett upp.

Inom kort ska vi få ett svar av näringsministern i riksdagen.