– Det finns all anledning att fundera över de här sakerna eftersom vi nu går in i en tid då inbrott i villor och fritidshus är som högst. Värst är faktiskt Allhelgonahelgen, vi kikade på fjolåret och då hade 11 inbrott i Skaraborg, konstaterar Tony Johansson på Skövdepolisen.

FAKTA: Kom ihåg lista

• Förvara inga värdeföremål i huset när du inte är där.

• Tänk på att låsa ditt friti..

FAKTA: Kom ihåg lista

• Förvara inga värdeföremål i huset när du inte är där.

• Tänk på att låsa ditt fritidshus, med bra certifierade lås, så som du låser din permanentbostad.

• Förvara trädgårdsredskap, så som t.ex. spadar och stegar, inomhus eller i låst förråd.

• Larm kopplat till larmcentral kan vara ett bra komplement till det mekaniska skyddet.

• Ha ett bra områdesskydd som vägbom till området och inhägnader vid t ex bryggor.

Tony tips är att inte bädda sängen och ha en timer så att radion och tv:n går på ibland. Han tycker också att man ska informera< grannarna om man reser bort, det gäller både villor och fritidshus.

– Ofta är grannarna de vittnen som kan ha sett något, konstaterar Tony Johansson.

Ska man nu lämna fritidshuset för sommaren är det också viktigt att ta med det som är stöldbegärligt, inte vänta med det till senare.

Tony Johansson tipsar också om den DNA-märkning som blivit allt vanligare.

Annons

– Den syns inte och så småningom ska systemet synkroniseras med polisen, berättar Johansson.

Inte högsäsong

Att skydda sitt fritidshus mot inbrott och stölder är extra viktigt med tanke på att man inte alltid är där och grannskapet ofta är tomt när det inte är högsäsong. Det gör att tjuvarna kan ta tid på sig och verka i lugn och ro.

– Det viktigaste att tänka på är att inte förvara värdesaker i fritidshuset och har bra lås på fönster och dörrar, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen. Det gäller även under säsong när man lämnar huset för en tid.

Verktyg attraktiva

Verktyg och trädgårdsredskap är attraktiva för tjuven, dels för att stjäla, men också som hjälpmedel för att ta sig in i ditt eller grannens fritidshus. Se därför över var du förvarar dem och se till att du har bra lås även på förrådet. Grillar och trädgårdsmöbler finns i alla prisklasser och de lite dyrare varianterna är mest intressanta för tjuven. Därför bör även dessa låsas in eller låsas fast på uteplatsen när de lämnas för vintern och märkas med tidigare nämnda MärkDNA.

– För att slippa få inbrott dra inte för gardinerna, utan visa tjuven att det inte finns något stöldbegärligt i huset. På så sätt behöver inte tjuven bryta sig in för att upptäcka att inget finns att stjäla, och du slipper byta sönderbrutna dörrar och fönster, säger Lina Nilsson.

Larm ett komplement

Att ha ett larm kopplat till en larmcentral kan vara ett bra komplement till det mekaniska skyddet och helst också Grannsamverkan. Det skapar uppmärksamhet och förkortar tiden tjuven har på sig innan hen riskerar att bli upptäckt. Ett bra områdesskydd gör det också svårare för tjuven att osedd komma in i ett fritidshusområde och att ta sig därifrån med stöldgods. Vägbom och inhägnad vid t ex bryggor är bra skyddsåtgärder, men kontrollera vilka regler som gäller innan ni gör investeringar i den här typen av skydd.