På lördag kommer Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att hålla torgmöte i Lidköping. Samtidigt planerar Ung Vänster en motdemonstration. Detta har Sveriges radio P4 Skaraborg berättat om tidigare.

Polisen kommer att finnas på plats och är förberedd för denna och andra liknande händelser som har med valrörelsen att göra.

- Vi är ju inne i ett valår så vi har ett ständigt pågående arbete runt valrelaterat kampanjande. Det är något vi har med i vår planering, säger insatschef Stefan Broberg.

Liknande motdemonstrationer planeras på flera håll i landet.

– Skaraborg som polisområde har ju klarat sig bra i de här sammanhangen, säger Stefan Broberg, vars erfarenhet är att motdemonstranter brukar märkas framför allt genom att höras, med hjälp av megafoner och liknande.

– Om det stör en tillståndsgiven sammankomst, då får man hantera det. Då kan det handla om att man stör en allmän förrättning. Däremot har du rätt att uttrycka din åsikt. Det är en gränsdragning, säger Stefan Broberg.

– Det har ju lyfts i media ibland att vi berövar Jimmie Åkesson hans yttrandefrihet men det är inte syftet utan vi utnyttjar vår yttrandefrihet för att protestera mot rasism och resten av Sverigedemokraternas fruktansvärda politik, har Gottfrid Nilsson, ordförande för Ung Vänster Skaraborg, sagt till Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Josef Fransson, riksdagsledamot och distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Skaraborg, har också uttalat sig om motdemonstrationen i Sveriges Radio P4 Skaraborg:

Annons

– Jag har inga synpunkter på fall man kommer till våra evenemang och visar någon form av motsatt åsikt, åsiktsyttringar. Det ingår ju så att säga i yttrandefriheten, men däremot så är det helt förkastligt ifall det är så att man stör ut någon annan från att kunna tala. Det är ju så långt från yttrandefrihet som man kan komma egentligen.

Utifrån polisens erfarenhet av tidigare, liknande händelser skulle mellan 300 och 1000 personer kunna dyka upp i anslutning till SD:s möte i Lidköping i helgen.