Smörbakade morötter & blomkål, med ingefära, hasselnötter & apelsin.

Du behöver följande:

4 stora morötter

1 blomkålshuvud

2 apelsiner

4 salladslök

1 dl hasselnötter

2 msk soja

0,5 tsk sesamolja

50 gram smör

1 kruka koriander

5 cm färsk ingefära

Salt

Svartpeppar

(Rökt chilisalt)

Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader.

Skala moroten & blomkålen, dela i grova bitar. Lägg ut dem på en plåt eller ugnsfast form. Salta, peppra & klicka på smöret.

Dela en av apelsinerna på mitten & lägg på den också, men köttsidan uppåt. In i ugnen i ca 20 minuter. Pressa ur apelsinsaften över plåten & blanda runt. In i ugnen ytterligare 15-20 minuter eller tills morötterna är nästan helt mjuka.

Under tiden, rosta hasselnötterna & hacka grovt. Skär salladslöken tunt.

Blanda ihop soja, sesam & saften av den andra apelsinen. Riv i ingefäran. Hacka koriandern grovt.

Häll såsen över grönsakerna & tillsätt även nötter, salladslök & koriander. Sen brukar jag avsluta den här salladen med ett rökt chilisalt som jag köper på reko-ringen (googla). Har man inte det kan man köra lite fint skuren chili & lite rökt paprikapulver i såsen.

Kål- & svampsallad med gröna linser & körvel.

Du behöver följande:

200 gram svenska champinjoner eller annan svamp

500 gram vit eller spetskål

1 dl kokta gröns linser

2 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

25 gram färsk körvel

150 gram rotselleri

Salt & svartpeppar

Rapsolja

Smör

Gör så här:

Börja med att skölja & koka linserna i lite saltat vatten. Häll av & kyl ner dem.

Annons

Kvarta champinjonerna & stek dem på ganska hög värme i olja. Låt dem ligga & få ordentligt med färg innan du blandar runt.

Salta dem.

Under tiden som de steker så skär du kålen i frimärksstora bitar. Strimla löken fint & hacka vitlöken fint.

Skala rotsellerin & riv den på grövsta sidan på rivjärnet.

Sänk till medelvärme & blanda i kålen med svampen, rör runt så att den bara blir mjuk utan att få för mycket färg.

Gör ett hål i mitten av stekpannan & lägg i 1-1,5 msk smör, lägg lök & vitlök där i. Låt det fräsa en stund & blanda sedan runt allt. Stäng av värmen & blanda i den rivna rotsellerin & linserna.

Smaka av med salt & peppar & strö över grovt skuren körvel.

Varm kål & bönsallad.
Foto: Petter Ljungberg

Varm kål & bönsallad.

Du behöver följande:

150 gram grönkål

150 gram svartkål

2 dl kokta bönor ex svarta eller borlotti

1 gul lök

0,5 citron

1 vitlöksklyfta

0,5 dl riven lagrad ost exempelvis prästost

Salt & svartpeppar

Olja

Smör

Gör så här:

Skölj & repa kålen, de hårda stjälkarna i mitten skall inte vara med.

Strimla den gula löken rätt så grovt & skär vitlöken i tunna skivor.

Stek den gula & vita löken i olja på medelvärme. När den fått lite färg tillsätter du kålen, lite i taget. Det kan kännas mycket men kål krymper ganska mycket när den blir varm. Klicka i 2 msk smör & smaka av med salt & svartpeppar. Dra av från värmen & blanda i dina bönor, pressa över saften från en halv citron. Avsluta med att riva över osten.

Ljumna betor med råhyvlad fänkål & svarta vinbär.

Du behöver följande:

4 stora rödbetor

1 liten fänkål

2 msk svartvinbärssaft

2 msk balsamvinäger

2 msk smör

1 näve pumpakärnor

Salt

Flingsalt

Gör så här:

Koka betorna i saltat vatten tills de är mjuka. Spola dem i kallt vatten & pilla bort skalet.

Skär dem i skivor & lägg på en stor tallrik eller ett fat.

Smällt smöret i en gryta, blanda i saften & balsamvinäger. Ringla över betorna.

Skär fänkålen så tunt du kan med kniv eller på mandolin. Låt ligga 5 minuter i iskallt vatten. Lägg sedan på betorna.

Rosta pumpakärnor i en torr stekpanna, hacka dem grovt & strö över dem. Avsluta med lite flingsalt.

Mat