Jag använder högrev i mitt recept, men man kan använda sig utav en annan nötdetalj, exempelvis fransyska eller nötbog.

Du behöver följande till sex portioner plus en matlåda.

1,5 kg nötkött exempelvis högrev

3 gula lökar

4 stora morötter

2 lagerblad

Kryddpepparkorn

3-4 msk kalvfond

Svartpeppar

Salt

Rapsolja

Smör

Eventuellt lite Maizena

Gör så här:

Putsa köttet och skär i grova bitar. Stek lite i taget i rapsolja, salta och peppra. Lägg åt sidan och stek sedan resten utav köttet.

Skala och skär lökarna i grova klyftor. 1 lök får koka med och de andra sparar vi till senare.

Skala och skär morötterna i grova bitar. Hälften får koka med från början och resten sparar vi till senare.

Bryn på en av lökarna och lite utav morötterna, i olja och smör. Tillsätt köttet, lagerblad och kryddpeppar. Jag brukar låta några kryddpepparkorn koka med hela och även lite nymald. Häll på vatten så att det nästan täcker och häll på fond. Låt koka upp, sila bort eventuellt skum. Sänk sedan värmen så att det bara sjuder försiktigt.

Koktiden beror ju lite på vilket kött du har, hur stora bitar du skuret och hur hårt du kokat. Men mitt kött var jättemört efter ca 2,5 timmar. Smaka av med salt, peppar och kanske mer kryddpeppar. Vill man så kan reda av den med lite Maizena.

De andra lökarna och morötterna brukar jag steka i olja och smör. Försiktigt så att de mjukar utan att få för mycket färg. Sen lägger jag i dem precis när det är dags att äta.

Annons

Inlagda rödbetor:

4 stora betor

1 dl ättika

2 dl strösocker

3 dl vatten

1 lagerblad

3 vitpepparkorn

1 liten gul lök

Gör så här:

Skölj betorna och koka dem med skalet på, tills de är mjuka. Skölj dem med kallt vatten en stund, så går de lätt att skala.

Koka upp vatten, socker och ättika. När sockret löst sig lägg i lagerblad, pepparkorn och löken delar i grova bitar.

Skär betorna i önska form och slå sedan 1-2-3-lagen över dem. Låt stå svalt, helst över natten.

Ät kalopsen med kokt potatis och inlagda betor.

Mat