Han har sina rötter uppe i Gävle, killen som är anställd som marknadsassistent på Axevallatravet sedan årsskiftet. Han heter Patrik Österberg och hade under sin uppväxt fantastiskt roligt med såväl ponnytrav som fotboll ihop med sin bästa kompis, Robert Wilhelmsson, idag proffstränare på Gävletravet.

— Uppe hos honom har jag två ettåriga hästar för inkörning, inflikar Patrik.

Att försöka berättar för er allt vad Patrik Österberg har hunnit med så här långt i livet, det skulle kräva en helt egen tidning, så det gäller att försöka få med det allra viktigaste och dessutom i komprimerad form.

Åby före Wången

Travet har han i blodet, det räcker med att säga att hans pappa är kusin med Christer Nylander, en legend på Bergsåker. Hos Christer jobbade Patrik sommaren innan han valde att flytta ner till Göteborg och gå Åby Travgymnasium.

— Jag valde länge mellan Åby och Wången, men valde det förstnämnda för att jag älskar att vara bland folk, så det blev storstaden före ödemarken, skrattar Patrik.

Flytten till Göteborg i unga år blev på något vis avgörande för var Patrik skulle hamna så småningom, men vägen till där han i dag befinner sig, med familj och hästar på en gård i Vedum (en bit från Vara) och anställning på Axevallatravet, den har varit både krokig och innehållsrik.

Valde wellpapp

Nu kommer då det här med "komprimerad form": Efter studenten jobbade han ett år för Olle Goop på Balltorp utanför Åbytravet. Sedan övergav han travet och började som industriarbetare (wellpapp), innan den kände Åbyamatören Lennart "Arras" Olsson fick honom på andra tankar.

— Han påstod att jag hade talang för travet, så det slutade med att jag tillsammans med en kompis, Kristofer Jakobson på Åby, for ner till Halmstad och köpte en fölmärr i form av Rutan Ping. Jag hyrde en gård i Uddevalla och tänkte jobba som hovslagare, men innan jag ens hade kommit igång ordenligt, så skar jag av mig senorna i ena handleden, så det var bara att lägga ner hovslageriet, minns han.

Fram och tillbaka

Han flyttade hem till Gävle igen och jobbade dels i Gävle hamn (åt Peab) och dels på en wellpappindustri, men så kom längtan efter Göteborg in i bilden, så han flyttade igen – nu till Stenungsund, där han bodde i en husvagn (!) på gården hos travamatören Camilla Jansson.

Han började jobba som elektriker (!) i Norge och kom sedan i kontakt med travprofilen Boris Johansson (Nouvelle-hästarna), för vilken han började arbeta som blomsterförsäljare.

Annons

Så här kunde det ha rullat på, men så träffade Patrik sin nuvarande sambo, Moa Nilsson, och ganska snart flyttade paret ihop i ett hus på Moas föräldragård. Patrik fick Moa, som var ridhästtjej, intresserad av trav och fick henne dessutom att tänka om när det gällde travaren Bring Me Staro, som hon hade köpt som ridhäst.

— Jag såg att hästen hade potential för att lyckas på travbanan, så vi började träna honom.

Vann tolv lopp

Två år och 35 starter senare hade Bring Me Staro vunnit tolv (!) segrar och tjänat 350 000 kronor.

— Med hjälp av pengarna han drog in så köpte vi en gård i Vedum för tre år sedan och har där slagit oss till ro. Nyligen blev vi föräldrar och så har vi ju våra hästar, ler Patrik.

Österberg är dock inte killen som sitter hemma och rullar tummarna. Nej, när det i slutet av fjolåret dök upp en annons om en ledig tjänst på Axevallas marknadsavdelning, då högg han direkt.

— Att jobba med att sälja trav i form av evenemang och dylikt har länge varit en dröm för mig. Det insåg jag när jag var med och jobbade med Citytravet i Göteborg för några år sedan, säger han.

Ser och begrundar

Den 1 januari började han sin anställning på Axevalla.

— Jag har medvetet hållit mig lite i bakgrunden än så länge och vill gärna göra det hela det första året, så att jag skaffar mig rätt bild av verksamheten. Det handlar om att se och begrunda. Men lite omedvetet har jag säkert redan på lite olika sätt varit med och satt min prägel på verksamheten, säger han.

Han riktigt bubblar när han pratar om sitt nya jobb.

— Jag trivs jättebra, bättre än jag ens hade vågat hoppas på. Jag ingår i ett jättebra team, där alla har sin roll. Sedan är det förstås en tuff utmaning vi alla inom travsportens organisation har, det gäller bland annat att skapa evenemang som gör att vi kan behålla vår publik och kanske också få tillbaka en del av de vi har tappat på senare år.

Gör programmet

Förutom att vara säljare och skapare av evenemang, så är Patrik också administratör. I sin dator tillverkar han alltifrån Axevallas travprogram till affischer, biljetter, informationsblad och massor med annat som ska tryckas eller distribueras digitalt.

— Ja, just det, jag glömde ju att säga att jag för ett antal år sedan flyttade till Skara en period för att studera programmet Tekniskt Nyskapade i Lidköping. Då skaffade jag mig bland annat grunderna för InDesign, ett program där vi till exempel gör vårt travprogram och alla annonser, säger Patrik.

Inget mer du har glömt?

— (skratt) Ja jo, det skulle väl vara att jag är trubadur också.

Precis, Patrik har bland annat hörts på såväl Axevallas travgala som den tjejkväll som var på banan nyligen.

Hörde jag någon nämna ordet allkonstnär?

— Okay då, du får kalla mig det. Jag har till exempel aldrig behövt anlita en hantverkare, så lite sanning ligger det nog i det, skrattar Patrik.