Kål, lök & svamp är verkligen favoriter hos mig, råkar man ha några kantareller i frysen, så kan man ju givetvis använda dem ist. Den rostade mandeln tillför ett riktigt gott krisp i rätten.

Du behöver följande till 4 portioner:

4 portioner färsk tagliatelle

250 gram ostronskivling

200 gram svartkål

100 gram bladspenat

1 citron

1 dl mandel med skal

30-40 gram parmesan eller annan ost man tycker om

1 kruka kruspersilja

2 vitlöksklyftor

2 schalottenlökar

Smör

Rapsolja

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Sätt på pastavatten.

Skala & hacka lökarna fint.

Relaterat: Långkok i Petters mat denna vecka
Relaterat: Petters mat: Vardagshjälte som alla kan tillaga

Skölj svartkålen & dra bort den grova mittenstammen. Skär sedan kålen i grova bitar. Stek den på medelvärme i olja, salta. Lägg åt sidan.

Dra sedan ostronskivlingen i mindre bitar, stek även den i olja, fast på högre värme.

Låt den ligga & få ordentligt med färg innan du börjar röra i den. Svamp blir lätt väldigt vattnig & man rör runt för mycket. Salta även svampen. Lägg svampen ihop med kålen.

Rosta mandeln hel i en torr stekpanna, låt den få lite färg & sedan svalna. Hacka den grovt. Hacka även persiljan grovt.

Koka pastan i saltat vatten, när pastan är klar sparar du ca 1,5-2 dl utav pastavattnet, det skall vi använda i ”såsen”.

Häll av pastan & spola av den så att kokningen avtar.

Svetta vitlök & schalottenlök i en stekpanna i lite olja utan att det får färg. Klicka i 2 rejäla matskedar smör, pressa i en halv citron & riv i nästan all ost, spara lite att garnera med. Låt såsen koka ihop någon minut & slå sedan på pastavattnet. Vänd i pastan, kålen, svampen & spenat. Avsluta med att pressa över andra halvan utan citronen, strö över den hackade mandeln & persiljan. Några drag med pepparkvarnen & lite riven parmesan på toppen.

Annons

En iskall äppelmust till, är att rekommendera.

Relaterat: Petters mat: Grönt är skönt!
Relaterat: Petters smarriga soppa med fisk och skaldjur
Relaterat: Petters mat: Kött é gött och grillat är godast
Mat