Christer Svensson var engagerad i Skara IK och tillbringade mycket tid i ishallen. I mars 1977 skulle de anställa en vaktmästare till och han fick frågan. Han kände ju till både lokalerna och verksamheten.

– Jag jobbade på Scan då och fick en provanställning på tre månader här på Vilan, säger han.

Att han tackade ja har han aldrig ångrat.

– Det är dubbel lycka att ha fått jobba med min hobby och att få ha så fantastiskt bra jobbarkompisar. Det är riktigt härligt, säger han och ler med hela ansiktet.

Sommaris

I början var han vaktmästare i ishallen eller på Skarahov beroende på vilken säsong det var. I mars varje år byttes ismaskin mot gräsklippare. För drygt 20 år sedan blev det ändring på säsongsuppdelningen. Kompressorerna som ger kyla i ishallen ger också värme till de andra anläggningarna på Vilan däribland badet.

Sommarisen blev väldigt populär och intresset har växt enormt.

Annons

– Vi har flera ishockeyläger och konståkningsläger här på somrarna. Det är många som vill komma hit och träna. Det har rullat på och blivit större och större, säger han.

Camping

Vilan-området har förändrats mycket. Under en period på 1980-talet arbetade Christer med campingen som fanns på badhusets nuvarande parkering. Skara citycamping hade stugor och platser för husvagnar och tält.

– Det var fullt hela tiden när Sommarland var nytt och innan de hade byggt ut sin egen camping. Det var nära 300 campare här som mest, säger han.

2004 byggdes ett nytt badhus, 2005 anlades konstgräsplanerna, 2006 anlades friidrottarnas nya banor.

Kommunal

Christer har varit fackligt engagerad under många år. 2010 valdes han till ordförande i Kommunal i Skara och bytte ismaskin mot kontorsarbete. Hans uppdrag gick ut i februari i år och tanken fanns att han skulle gått i pension då eftersom han redan fyllt 65. Han ville jobba ett tag till. Han återvände till Vilan som vaktmästare.

– Det känns bra. Cirkeln är sluten kan man säga.

Han har mjukstartat pensioneringen med att ha semester. Han lämnade tillbaka nycklarna den 14 september och den 1 oktober blir han formellt pensionär.

– Det känns lite vemodigt att lämna jobbet och framför allt jobbarkompisarna. Det är så bra stämning här, säger han.