Att inte få bo på landsbygden är otänkbart för Emil Persson och Anna Eriksson. De växte båda upp där, på varsitt håll, och fick många idylliska minnen. När det blev dags för det unga paret att flytta ihop för tre år sedan började de leta efter hus som låg utanför samhället. De blev dock förvånade över hur mycket priserna hade gått upp.

— De låg på runt två miljoner kronor, trots att husen var rena rama renoveringsprojekten. Vi behövde något betydligt mer ekonomiskt och en lägenhet var aldrig något alternativ, förklarar Emil.

Hans farfar hade ägt ett hus i Nytorp utanför Timmersdala i cirka 30 år, där såväl Emils pappa som kusin hade bott. Nu stod det förfallet och bara väntade på att rivas. "Perfekt", tänkte Emil som arbetar som snickare och såg framför sig hur han skulle kunna bygga ett nytt hus på tomten; så fort de gjort sig av med det förra. Det var bara ett problem - kommunen motsatte sig hans idé.

Rev ut allt

Eftersom området var landskapsbildsskyddat insåg Emil att processen med nedrivningen och uppbyggnaden av ett helt nytt hus skulle bli alldeles för lång. Istället kom paret på en lösning som passade både dem och kommunen bättre.

— Vi insåg att det inte bara var lättare utan också roligare att bevara det gamla, fastän det innebar en helrenovering, berättar Anna.

Annons

Massor var förstört. I köket hade det bland annat regnat in då huset hade ett stort hål i taket. Dessutom höll skorstenen på att trilla ihop.

— Det var bara att riva ut precis allt - ändå in till timmerstommen. Jag gjorde om taket och la på råspån. Sedan prydde jag det med lertegel, eftersom det var det enda vi fick ha enligt länsstyrelsen, återger Emil.

2 000 arbetstimmar allt som allt

Efter att de isolerat och satt in golvvärme fick de anlita någon som kunde gräva avlopp, då badrummet var deras första prioritet. Eftersom de ville ha högt i tak skapade de ett sovloft av vinden, med utsikt över vardagsrummet. De såg därefter till att hela huset försågs med el, murade om i köket och spikade upp pärlspont-paneler på väggarna samt i hallen. För bara några dagar sedan blev även finentrén klar.

— Vi är väldigt nöjda med allting. Det känns skönt att vi äntligen är klara. Jag tror jag lagt cirka tusen timmar på det här. Sedan har även släkt och vänner lagt ungefär lika mycket tid tillsammans på att hjälpa oss, tror Emil.

Målet, att bevara så mycket som möjligt från hur huset såg ut förr utan att förlora de personliga önskemålen, lyckades de med.

— Vi tyckte att charmen skulle förstöras om det blev för modernt. Det finns en stor historia i huset och jag tycker verkligen vi värnat om den. Det känns toppen, tycker Anna.

Fotnot: Paret har planer på att bygga ett nytt hus i närheten i samma stil, men med plats för mer förvaring och rum, under 2018. Detta eftersom de väntar sitt första barn ihop och även hoppas kunna få en ännu större familj i framtiden.