— Jag har velat se den länge, den står med på önskelistan, berättar Stefan Olausson från Skara som är den som lyckats fånga Kungsfiskaren på bild.

Han beskriver naturupplevelsen som häftig. Senast han såg den var i söndags vid 14-tiden.

— Jag såg den först innan fallen vid Viktoriasjön, i bäckdelen mellan Viktoriasjön och Källeskolan. Sen såg jag den flyga ned längst bäcken mot Veterinärmuseet. Det var riktigt häftigt.

Att det är häftigt att en Kungsfiskare siktats just i Skara håller fågelskådaren Stefan Olausson med om.

— Det är lite kul faktiskt, för det är en fantastisk fågel. Just nu finns det även två i Skövde, berättar han.

Vintern kan vara tuff

Annons

Den stränga kylan som nu slagit sitt fäste även kring Skaraborg kan dock ställa till det för Kungsfiskaren.

— Den lever ju på fisk och dyker ned i vattnet för att fånga sin föda. Är det 15 minusgrader och den dyker flera gånger så kan fjäderdräkten frysa. Men som det är nu ska det nog gå bra. Så länge det finns öppet vatten så den kan fiska så klarar den sig, förklarar Ken-Ove Vhass.

Kungsfiskaren är en relativt sällsynt fågel, i Sverige beräknas det finnas mellan 75-100 par. Så här under vintertid letar de sig till öppet vatten där det finns fisk.

— De försöker stanna kvar i Sverige, men det är alltid några som flyger söderut.

Kryssläge

Just nu har alltså en siktats i just Skara, så för fågelintresserade kan det vara läge att hålla ögonen öppna.

— Det är klart en fågel som fågelskådare vill se, men det är inte varje år som man gör det, man ska ha lite tur faktiskt, säger Kent-Ove Vhass.

Stefan Olausson som lyckats fånga Kungsfiskaren på bild planerar redan att återigen ge sig ned mot vattendraget Drysan som rinner genom Skara, och som uppenbarligen lockat till sig en högst ovanlig gäst.